1 Decembrie – Ziua Internaţională de Combatere a HIV/SIDA

1 Decembrie – Ziua Internaţională de Combatere a HIV/SIDA

Înarmaţi  cu materiale informative despre HIV/SIDA, cu panglici roşii atârnate de haine, echipa AO ” Pentru Prezent şi Viitor” a ieşit pe străzile municipiului Chişinău pentru a marca Ziua Mondială de contacarare SIDA.

În scuarul Caterdralei Adormirii Maicii Domnului a fost improvizată şi o  bibliotecă vie pentru trecători. Pentru aceştia au fost pregatite chestionare  cu întrebări legate de căile de transmitere a infecţiei HIV, atitudinea faţă de persoanele cu statutul HIV pozitiv. Analizănd rezultatele sondajului, am constatat cu regret,  că moldovenii   şi în special tinerii , mai puţin cunosc despre căile de transmitere a infecţiei HIV. Îngrijorător este faptul, că din 48 persoane anchetate , în 16 cazuri s-a afirmat că persoanele infectate cu HIV sunt singure vinovate de infectarea sa, în 24 cazuri se crede că femeile HIV infectate nu au dreptul să nască copii, iar în 36 cazuri se crede că parintii, profesorii, educatorii trebuie să cunoască dacă cineva din colegi este infectat cu HIV şi să anunţe despre acest lucru.

Rezulatele sondajului ne demonstrează o dată în plus  că în societate persistă fenomenul de discriminare a persoanelor cu statutul HIV pozitiv, iar nouă, societăţii civile,ne revine datoria de a informa şi de a conştientiza populaţia, ca la finele anului 2030 să putem afirma că obiectivul mileniului a fost atins “ Zero cazuri noi de infecţie HIV, zero discriminare, zero decese prin SIDA”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.