[:ro]17 specialiști din Republica Moldova au devenit traineri certificați în domeniul Reducerea Riscurilor[:]

[:ro]17 specialiști din Republica Moldova au devenit traineri certificați în domeniul Reducerea Riscurilor[:]

[:ro]

În perioada 9-14 iunie 2015, a fost desfășurat trainingul „Formare de formatori (TOT) în domeniul Reducerea Riscurilor”, în cadrul proiectului „Fortificarea Controlului HIV în Moldova, 2015-2017”, finanţat de Fondul Global pentru combaterea SIDA, TB şi Malariei, organizat de Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN).

​Trainingul a implicat 17 specialiști din Republica Moldova, inclusiv din partea stîngă a Nistrului, care activează în domeniul prevenirii HIV și Reducerea Riscurilor asociate consumului de droguri injectabile și sex neprotejat.

În calitate de formatori au fost doi traineri cu experiență atît de lucru în domeniul Reducerii Riscurilor cît și în realizarea instruirilor și formării echipelor de formatori la nivel internațional, din МБФ „Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні” Ucraina.

Trainingul a urmărit scopul de a instrui o echipă națională de traineri în domeniul Reducerea Riscurilor, care la rîndul său, vor oferi suport și asistență tehnică altor organizații din domeniu, în Republica Moldova.

Participanii au avut posibilitatea de a primi informații detaliate despre istoria și filosofia strategiei de reducere a riscurilor, precum și formele, metodele și instrumentele utilizate în cadrul acesteia. Trainingul a fost unul creativ, trainerii implicînd participanții la maximum în realizarea acestuia, oferind suportul necesar dezvoltării abilităților de formatori.

Iată cîteva dintre opiniile unor participanți, referitor la instruire:

Posibilitatea de a lucra în echipă a facilitat dezvoltarea abilităților de comunicare eficientă. Iar realizarea temelor de acasă a antrenat abilitățile de adaptare a materialelor primite la specificul grupului: reprezentanții APL, polițiști, psihologi, asistenții sociali lucrători outreach și beneficiari.” Veronica Zorilă, Fundația Soros Moldova

 „Mi-a plăcut că pe tot parcursul instruirii m-am simțit în primul rînd în postură de trainer, după care și în rol de participant. Iar momentul cu adevărat inovativ a fost faptul că activitățile practice, realizate de noi, participanții, au fost înregistrate, iar ulterior vizionate și supervizate în comun de colegi și traineri, ceea ce a oferit posibilitatea de a perfecționa abilitățile de formator.” Denis Hibovschii, AO „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți

Un alt participant al instruirii ne spune că „un plus al trainingului a constat în combinarea echilibrată a experienței personale de lucru în domeniu, cu activități practice și informație teoretică, care a dat posibilitatea de a consolida abilitățile ca formator în domeniul Reducerea Riscurilor.” Corina Popa, Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN)

Astfel, instruirea dată vine să asigure calitatea serviciilor oferite în domeniu, ceea ce contribuie la atingerea scopului de bază al Programelor de Reducerea Riscurilor și anume – reducerea efectelor negative ale consumul de droguri la nivel individual, social și economic.

[:]
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.