20 mai 2012 – Ziua lumînărilor aprinse în or. Orhei

20 mai 2012 – Ziua lumînărilor aprinse în or. Orhei

Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care  mai este numită şi Ziua Lumînărilor Aprinse, este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecţiei HIV şi SIDA, care răspîndeşte speranţă şi uneşte comunităţile.

Fiecare a treia duminica din mai, incepînd cu anul 1983, în peste 115 ţări se organizează comemorări pentru a onora vieţile pierdute în urma infectării cu HIV/SIDA la care participă peste 1200 de ONG-uri.

Ziua lumînărilor aprinse este mai mult decît o simplă comemorare. Aceasta oferă o oportunitate pentru dezvoltarea liderismului, parteneriate şi îmbunătăţirea abilităţilor de mobilizare a comunităţii.

Anul acesta, pentru a marca Ziua Internaţională de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA, în or. Orhei, Centrul de Educaţie şi Reabilitare a Adolescenţilor „ADOLESCENTUL” în colaborare cu  Centrul de  Sănătate Publică, Primăria or. Orhei, cu primarul Vitalie Colun,  A.O. ”Liga Primarului”, Cabinetul de Consiliere şi Testare Voluntară, S.R . Orhei  au planificat şi organizat un Flash Mob în faţa Palatului de Cultură la care a fost implicată populaţia oraşului.

Printre obiectivele evenimentului s-au regasit unificarea comunităţilor pentru a reduce discriminarea împotriva persoanelor HIV pozitive, asigurarea Accesului Universal la prevenirea HIV, îngrijire şi suport, creşterea solidarităţii şi promovarea implicării.

La eveniment au ţinut discursuri oficiale: Dl primar or. Orhei – V. Colun,  directorul Centrului  “Adolescentul” – S. Romanova

Paralel au fost organizate acţiuni de comemorare, informare şi sensibilizare a populaţiei şi s-au aprins lumînări în memoria persoanelor decedate din cauza HIV/SIDA.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.