[:ro]70% din femeile consumatoare de droguri sunt supuse violenţelor în cadrul familiei[:]

[:ro]70% din femeile consumatoare de droguri sunt supuse violenţelor în cadrul familiei[:]

[:ro]

Violența domestică constă într-o serie de comportamente sistematic repetate, de atac fizic, agresivitate verbală și psihologică, sexuală și economică, pe care un partener le manifestă asupra celuilalt în cadrul oficializat al familiei sau în relaţia de convieţuire în acelaşi spaţiu. Deşi există un cadru legal pentru a proteja în mod eficient victimele violenței domestice, marea provocare este educarea publicului. Iar noi, vorbim de educarea publicului femeilor consumatoare de droguri injectabile, în sensul unei culturi a non-violenței.

Conform studiului „Accesul femeilor consumatoare de droguri la servicii de reducere a riscurilor în municipiul Bălţi” realizat de Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor, 70% din femeile consumatoare de droguri pe parcursul ultimelor 6 luni au fost supuse unor atitudini violente şi batjocoritoare în cadrul familiei sau în relaţie cu partenerul de viaţă, cu toate acestea doar 30%  se consideră victime ale violenţei domestice.

În acest context, psihologul Asociaţiei Obşteşti „Pentru prezent și viitor” or. Chişinău, a realizat la data de 23 octombrie 2013 o întrunire cu beneficiarii (18 femei, consumatoare de droguri injectabile) la sediul Punctului de schimb al seringilor din cadrul Programului de Reducere a Riscurilor.

Scopul întrunirii a fost axat pe prevenirea actelor de violenţă domestică şi acordarea ajutorului, prin informarea privind cadrul legislativ existent, Legea Nr. 45 din 18.09.2008 „ Cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, pe cunoaşterea formelor de violenţă, care sunt implicaţiile acestui fenomen, identificarea persoanele violente, învăţarea modalităţii de evitare a violenţei şi căror instituţii se pot adresa în cazul în care sunt victime ale violenţei domestice. Educaţia pentru femei este foarte importantă, astfel încît ele să ceara ajutorul în caz că sunt victime ale violenței domestice.

Serviciile de consiliere psihologică oferite în cadrul asociaţiei obşteşti „Pentru prezent si viitor” or. Chişinăusunt confidenţiale şi complet gratuite.

 

[:]
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.