Adolescenţului despre droguri

Adolescenţa este o perioadă  de viata extraordinar de frumoasă traiesti sentimente unice, eşti într-o continua transformare, cunoşti şi TE cunoşti în fiecare zi. Eşti visător, poet, optimist, curajos, aproape independent.

Este bine ca în această perioadă să nu te depărtezi de adulţii care te iubesc, te apreciază, te sfătuiesc, chiar dacă tu ai vrea să fii împreună cât mai mult cu cei de vârsta ta.

De ce ?

  • Pentru că în viteza derulării vieţii poţi să iei decizii greşite pentru tine.
  • Pentru că poti să te apropii prea mult de persoane care îţi pot face rău.
  • Pentru că uiţi că ai un drum de străbătut, care se bazează pe pregătire, seriozitate, echilibru.

Adulţii au obligaţia să te orienteze către un drum potrivit pentru tine.

Este bine să-i laşi şi să cooperezi. Drogurile sunt un pericol enorm, care pot să-ti oprească zborul tău de tânăr frumos, deştept şi curajos.

1. DROGURILE ÎŢI AFECTEAZĂ CORPUL ŞI POT SCHIMBA MODUL DE A GÂNDI.

Majoritatea drogurilor au efecte secundare. Pot fi periculoase, chiar letale, în special dacă amesteci drogurile sau apelezi la droguri în mod regulat.

Chiar dacă iai droguri în doze mici, acest fapt reduce capacitatea de a-ţi controla mişcările, încetineşte reacţiile şi determină scăderea puterii de concentrare.

Dacă treci printr-o perioadă de depresie, anxietate sau agresivitate crescută, nu drogurile sunt soluţia. De fapt, consumul acestora poate agrava problema.

2. CONSUMÂND DROGURI ÎN MOD REGULAT, DEVII DEPENDENT DE ACESTEA.

Dependenţa este un fenomen aproape inevitabil pentru consumatori. Dacă încetezi să  iai droguri, te simţi confuz, iritat şi într-o stare permanentă de anxietate şi, de asemenea, neputincios în desfăşurarea activităţilor de zi cu zi.

De îndată ce dependenţa fizică s-a instaurat, plăcerea este înlocuită numai cu sentimentul de uşurare din momentul administrării. Ai nevoie să administrezi doze din ce în ce mai mari, pentru a ajunge la acelaşi efect de dinaintea consumului.

3. NU ÎNTOTDEAUNA PRIMEŞTI CEEA PENTRU CE AI PLĂTIT

Dacă mergi într-un magazin şi cumperi un CD, ştii exact ce vei primi. Când vine vorba despre drogurile de pe „piaţa neagră” nimic nu este ceea ce pare. De exemplu, acestea pot fi amestecate cu alte substanţe ca zahăr, laxative sau chiar cu droguri mai ieftine şi letale.

Dar de unde să ştii cât de puternic este un drog ? Răspunsul este simplu : NU ŞTII.

Amestecarea drogurilor înseamnă mai mult decât faptul că ai fost înşelat, înseamnă că viaţa ta este în pericol.

4. NU TE LUA DUPĂ APARENŢE!

Tranchilizantele şi sedativele inhibă sau chiar opresc respiraţia, provocând moartea subită. Consumul de marijuana duce la scăderea rezistenţei organismului la infecţii şi faţă de acţiunea celulelor cancerigene. Produsele din canabis (marijuana şi haşiş) duc la impotenţă şi infertilitate.

În urma consumului de exctasy apar blocaje renale şi stop cardiac prin supraîncăl­zirea corpului şi deshidratare.

Contrar celor auzite, văzute la televizor sau în filme, folosirea alcoolului nu te face „cool”. Dacă bei numai bere sau numai şpriţ, asta nu înseamnă că nu poţi deveni alcoolic. Alcoolul îţi afectează sănătatea, educaţia, relaţiile cu familia şi viaţa socială.

Tutunul te face să miroşi urât, cauzând o respiraţie neplăcută şi îţi poate produce riduri premature. Fumând, sănătatea ta şi a celor din jur vor fi afectate.

Orice experienţă legată de consumul de droguri duce la dependenţă fizică şi psihică şi chiar moartea. Consumând o singură dată droguri, poţi face lucruri pe care le vei regreta tot restul vieţii.

5. CONSUMÂND DROGURI ILEGALE INTRI SUB INCIDENŢA LEGII

În ţara noastră, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu se pedepsesc penal. Dacă ai de-a face cu substanţe ilegale, nu înseamnă neapărat că vei sfârşi în închisoare. Poţi săvârşi fapte care vor fi trecute în cazierul judiciar ca fapte penale, ceea ce va constitui un dezavantaj când vei vrea să-ţi găşeşti o slujbă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.