APEL al Asociaţiei „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi către donatori, agenţi economici şi companii private

Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi (TDV, Bălţi) la 20 noiembrie anul curent a împlinit 15 ani de activitate. O bună parte din programele realizate de asociaţie sunt considerate modele de bună practică, în special cele din domeniul prevenirii HIV în mediul adolescenţilor şi tinerilor, reducerea riscurilor şi asistenţa psiho-socială a persoanelor dependente de droguri.

Asociaţia şi-a lansat activitatea în anul 1997 cu activităţi de prevenire şi sensibilizare a tinerilor, începind cu anul 2000, TDV, Bălţi implementează programele de prevenire HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare din mun. Bălţi, iar din anul 2010 administrează activitatea Centrului social de asistenţă a persoanelor dependente de substanţe psiho-active „PULS”. Activitatea acestui Centru se desfăşoară într-o încăpere arendată, pentru care lunar se oferă plată. Ambele programe constituie programe de ocrotire a sănătăţii publice prin controlul răspîndirii infecţiei HIV, hepatitelor virale şi a altor maladii comunicabile şi, la moment, sunt susţinute financiar din resursele Fondului Global pentru combaterea HIV, Tuberculoză şi Malarie.

Ţinînd foarte mult la activităţile desfăşurate şi aspirînd la asigurarea durabilităţii şi continuităţii lor, TDV, Bălţi a solicitat şi obţinut  de la Primaria mun. Bălţi, cu titlu de arendă gratuită, un spaţiu cu suprafaţa de 300m², parte a unei grădiniţe vechi. Acest spaţiu urmează să găzduiască toate activităţile asociaţiei adresate grupurilor cu risc sporit de infectare cu HIV, iar seriviciile urmînd să fie prestate în baza principiului „ghişeul unic”: servicii de reducere a riscurilor, servicii de asistenţă psiho-socială, serviciul de consiliere şi testare voluntară la HIV, şi altele.  În aceaşi ordine de idei, acest spaţiu constituie şi modalitatea de a asigura continuitate programelor implementate în cazul stopării sau reducerii finanţărilor din resursele Fondului Global. Marea problemă constă în faptul că acest spatiu necesită reparaţie capitală cu investirea a aproximativ 100 mii USD. Există o potenţială posibilitate ca o mică parte din această sumă să fie acoperită din banii Fondului Global, dar cea mai mare parte a resurselor necesare este indisponibila.

În acest context, solicităm respectuos suportul şi atenţia părţilor interesate în durabilitatea programelor de ocrotire a sănătăţii publice în Republica Moldova (organismelor donatoare, agenţilor economici, companiilor private)  în vederea soluţionării acestei probleme prin acordarea resurselor necesare, cel puţin parţiale, pentru reabilitarea clădirii şi asigurarea continuităţii programelor de control a infecţiei HIV şi suport oferit persoanelor dependente în mun. Bălţi.

Important de menţionat este şi faptul că Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi este unica asociaţie din mun. Bălţi care prestează servicii grupurilor cu risc sporit de infectare cu HIV.

Cu deosebit respect şi recunoştinţă pentru suport

Ala Iaţco, preşedinte, Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi

Tel. contact: 0795 71441

www.tdvbalti.md

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.