Apel către Ministerul Finanțelor: „Reducerea riscurilor funcționează – asigurați finanțarea!”

Apel către Ministerul Finanțelor: „Reducerea riscurilor funcționează – asigurați finanțarea!”

Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, împreună cu organizațiile neguvernamentale active în domeniul dat, au organizat, la 27 iunie 2016, o acțiune socială în fața Ministerului Finanțelor. Scopul evenimentului a fost sensibilizarea odată în plus a autorităților de la minister în ceea ce privește susținerea finanțării din bugetul de stat a Programelor de reducere a riscurilor, care reprezintă cea mai eficientă metodă de asigurare a accesului la serviciile sociale și de sănătate pentru persoanele din grupurile cu risc sporit de infectare.

_MG_6486

De asemenea, organizatorii acțiunii au încurajat ministrul finanțelor și vice-ministrul responsabil de problemele sociale să participe la Dialogul Naţional de nivel înalt privind transferul cu succes la finanţarea naţională a programelor de reducere a riscurilor care va avea loc la 30 iunie 2016.

La eveniment au participat reprezentanți ai ONG-urilor care oferă servicii specializate grupurilor cu risc sporit de infectare, reprezentanți ai comunității persoanelor consumatoare de droguri, clienții programelor de reducere a riscurilor, din următoarele localități a Republicii Moldova: Briceni, Dondușeni, Soroca, Edineț, Bălți, Ungheni, Orhei, Chișinău. Evenimentul a fost mediatizat de către reprezentanții mass-mediei naționale.

_MG_6452

Este important de menționat, că din anul 2000 în Republica Moldova se implementează  Programe de Reducere a Riscurilor, care reprezintă măsuri întreprinse în scopul profilaxiei/reducerii consecinţelor medicale, sociale şi economice ce apar inevitabil atunci când omul consumă droguri. Programele de Reducere a Riscurilor sunt susţinute şi promovate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o măsură eficientă de protecţie împotriva infecţiei HIV, ITS, hepatitelor virale. Fără finanțare din bugetul de stat, Programele de reducere a riscurilor în republica Moldova riscă să fie suspendate odată cu iminenţa reducerii suportului financiar oferit de Fondul Global începând cu anul 2018.

_MG_6315

Evenimentul este organizat în cadrul Campaniei Advocacy „Reducerea Riscurilor Funcționează”, de către Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.