Apel către Ministerul Finanțelor: „Reducerea riscurilor funcționează – asigurați finanțarea!”

Apel către Ministerul Finanțelor: „Reducerea riscurilor funcționează – asigurați finanțarea!”

Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, împreună cu organizațiile neguvernamentale active în domeniul dat, au organizat, la 27 iunie 2016, o acțiune socială în fața Ministerului Finanțelor. Scopul evenimentului a fost sensibilizarea odată în plus a autorităților de la minister în ceea ce privește susținerea finanțării din bugetul de stat a Programelor de reducere a riscurilor, care reprezintă cea mai eficientă metodă de asigurare a accesului la serviciile sociale și de sănătate pentru persoanele din grupurile cu risc sporit de infectare.

_MG_6486

De asemenea, organizatorii acțiunii au încurajat ministrul finanțelor și vice-ministrul responsabil de problemele sociale să participe la Dialogul Naţional de nivel înalt privind transferul cu succes la finanţarea naţională a programelor de reducere a riscurilor care va avea loc la 30 iunie 2016.

La eveniment au participat reprezentanți ai ONG-urilor care oferă servicii specializate grupurilor cu risc sporit de infectare, reprezentanți ai comunității persoanelor consumatoare de droguri, clienții programelor de reducere a riscurilor, din următoarele localități a Republicii Moldova: Briceni, Dondușeni, Soroca, Edineț, Bălți, Ungheni, Orhei, Chișinău. Evenimentul a fost mediatizat de către reprezentanții mass-mediei naționale.

_MG_6452

Este important de menționat, că din anul 2000 în Republica Moldova se implementează  Programe de Reducere a Riscurilor, care reprezintă măsuri întreprinse în scopul profilaxiei/reducerii consecinţelor medicale, sociale şi economice ce apar inevitabil atunci când omul consumă droguri. Programele de Reducere a Riscurilor sunt susţinute şi promovate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o măsură eficientă de protecţie împotriva infecţiei HIV, ITS, hepatitelor virale. Fără finanțare din bugetul de stat, Programele de reducere a riscurilor în republica Moldova riscă să fie suspendate odată cu iminenţa reducerii suportului financiar oferit de Fondul Global începând cu anul 2018.

_MG_6315

Evenimentul este organizat în cadrul Campaniei Advocacy „Reducerea Riscurilor Funcționează”, de către Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.