Apel către Statele membre ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în contextul celui de-al III ciclu al Revizuirii Periodice Universale (Pre-sesiunea EPU)

Apel către Statele membre ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în contextul celui de-al III ciclu al Revizuirii Periodice Universale (Pre-sesiunea EPU)

În 28 ianuarie 2022, Republica Moldova va trece prin cel de-al treilea ciclu de Evaluare Periodică Universală (EPU) efectuată de către Statele membre ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la cea de-a 40-a sesiunea a Grupului de Lucru privind EPU (WG) și care se va axa pe revizuirea gradului de aplicare și respectare a standardelor universal recunoscute în materie de drepturi ale omului.

Pentru acest proces, Asociația ”Uniunea pentru Echitate și Sănătate” (ex ”Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor”) în parteneriat cu alte organizații ale societății civile naționale și internaționale, a elaborat și expediat către Biroul Națiunilor Unite al Oficiului Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului in Geneva (OHCHR) 2 rapoarte pe subiecte în contextul drepturilor comunităților cu risc sporit de infectare cu HIV. Aceste Rapoarte conțin cele mai importante constatări și probleme sistemice și recomandări formulate în vederea îmbunătățirii situației drepturilor afectate de HIV în Republica Moldova.

Rapoartele expediate împreună cu partenerii în cadrul ciclului III de Evaluare Periodică Universală a Republicii Moldova sunt disponibile aici:

  1. Probleme legate de legislația și politicile Republicii Moldova în domeniul drogurilor și impactul lor asupra exercitării drepturilor omului (Eng.: Issues related to drug laws and policies in Moldova and their impact on the enjoyment of human rights)
  2. Probleme legate de situația femeilor care consumă droguri și care prestează servicii sexuale și disponibilitatea tratamentului pentru dependența de droguri în Republica Moldova (Eng.: Issues related to the situation of women who use drugs, women sex workers and the availability of drug dependence treatment in the republic of Moldova)

La 7 decembrie 2021, președinta Uniunii pentru Echitate și Sănătate, Ala Iațco, a participat la Pre-sesiunea pentru cel de-al III-lea ciclu al Revizuirii Periodice Universale (EPU), organizată de UPR-Info, și printr-o adresare video a făcut un apel către Statele membre ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să analizeze constatările și problemele sistemice depistate și prezentate în cadrul Rapoartelor alternative, dar și să formuleze recomandările în vederea îmbunătățirii situației drepturilor grupurilor cu risc sporit de infectare HIV, în special a femeilor, în Republica Moldova la ședința din 28 ianuarie 2022.

 

Principalele probleme sesizate fiind:

Din acest considerent în continuare vă vom prezenta 4 probleme ce țin de:

  1. Lipsa datelor statistice dezagregate, care reflectă situația femeilor consumatoare de droguri și a lucrătoarelor sexuale în domenii de sănătate și sociale.

RECOMANDARE către RM: să implementeze și să integreze în Politica Națională de Sănătate programe specifice adresate femeilor care consumă droguri și lucrătoarelor sexuale, bazate pe necesitățile acestora și să asigure colectarea datelor și includerea indicatorilor dezagregați, inclusiv din perspectiva de gen.

  1. Lipsa politicilor și serviciilor specifice de asistență socială, medicală, de suport , reabilitare și integrare socială.

RECOMANDARE către RM:

– să abordeze problemele ce țin de accesul la adăposturi și centre specializate pentru femeile care consumă droguri și prestează servicii sexuale, în conformitate cu standardele internaționale;

– să consolideze capacităţile sistemului narcologic pentru a oferi servicii de tratament și reabilitare complexe, calitative şi sensibile la gen pentru persoanele dependente;

– să asigure ajustarea programelor de reducere a riscurilor în contextul identificării și implementării intervențiilor care sunt relevante pentru necesitățile persoanelor care consumă substanțelor noi cu proprietăți psihoactive (SNPP), inclusiv cele neinjectabile, și să asigure finanțare corespunzătoare pentru aceste intervenții.

  1. Practicile de sancționare aplicate în contextul oferirii serviciilor sexuale, cât și în contextul consumului de drog și lipsa alternativelor pentru pedepsele administrative și detenției.

RECOMANDARE către RM: să fie revizuită legislația națională în contextul dezincriminării consumului de droguri și sexului comercial și să fie oferite soluții alternative pentru integrarea și reabilitarea socială a femeilor în acest context.

  1. Prezența în continuare a atitudinilor discriminatorii din partea reprezentanților organelor de drept, serviciilor medicale și asistenței sociale față de aceste două grupuri de femei.

RECOMANDARE către RM: să dezvolte și să implementeze programe de prevenire și combatere a stigmatizării și discriminării față de aceste grupuri de femei în sistemele de sănătate, asistență socială și poliție.

 

Evaluarea Periodică Universală (EPU) este un mecanism al Consiliului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului cu ajutorul căruia este evaluată, o dată la 5 ani, îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ONU, în domeniul drepturilor omului. În rezultatul acestui proces, Statele supuse revizuirii, primesc recomandări pentru îmbunătățirea situației drepturilor omului la nivel național.

Mai multe informaţii despre EPU găsiți la link-urile propuse mai jos.

Versiunea în limba rusă, aici

Versiunea în limba engleză, aici

 

Republica Moldova a fost evaluată pentru prima data în 2011.

La prima evaluare în cadrul EPU (2011) Moldova a primit – 123 de recomandări.

La a doua evaluare în cadrul EPU (2016) Moldova a primit – 218 recomandări.

Al treilea ciclu de Evaluare Periodică Universală a Republicii Moldova,  va avea loc la 28 ianuarie 2022, Geneva.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.