Arta în acțiune!

Arta în acțiune!

Teatrul celui Oprimat (TdO) este o mişcare mondială a persoanelor care folosesc teatrul ca instrument de schimbare socială. Există numeroase exemple de intervenţii de succes, în special în ţările în curs de dezvoltare. În acest context TdO deseori vine în scenă atunci, cînd drepturile omului, condiţiile de muncă, situaţia femelei şi a copilului, democratizarea şi poziţia economică a cetăţenilor şi angajaţilor sunt în declin.

În viziunea lui Augusto Boal, fondatorul TdO, renumit regizor, dramaturg, teoretician, scriitor şi politician brazilian, Teatrul celui Oprimat este o formă teatrală folosită originar în mișcările pentru educația populară radicală, utilizată de ţărani şi simpli lucrători; mai tîrziu – de profesori şi studenţi; la moment de asemenea de artişti, asistenţi sociali, psihoterapeuţi, ONG-uri… La început în locuri mici clandestine. La moment în stradă, şcoli, biserici, uniuni comerciale, locale de teatru, închisori…

„Teatrul celui Oprimat este Jocul Dialogului: noi ne jucăm şi învăţăm împreună. Dar oricare jocuri necesită să aibă disciplină – reguli clare care trebuie urmate. În acelaş timp jocurile au nevoie de creativitate şi libertate. Teatrul celui Oprimat este sinteza perfectă bazată pe contrastul dintre Disciplină şi Libertate.

Fără Disciplină nu există Viaţă Socială, fără Libertate, nu este Viaţă.

Disciplina jocului nostru este credinţa noastră în faptul că trebuie să restabilim dreptul fiecăruia de a exista cu demnitate. Libertatea noastră constă în a inventa căi de a ajuta în Umanizarea Umanităţii, liber invadînd toate domeniile de activităţi umane: sociale, pedagogice, politice, artistice… Teatrul este Limba, deci poate fi utilizat în a vorbi despre grijile umane şi nu se limitează în a se teatraliza. Cei care utilizează TdO cred în Pace, nu în Pasivitate!”

(Augusto Boal, Rio de Janeiro 2004)

În municipiul Bălți, TdO este pe larg utilizat de către Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață” filiala Bălți, încă din 2007, pentru a scoate în evidență dificultățile cu care se confruntă anumite grupe de persoane vulnerabile/opresate (copii, adolescenți, grupuri la risc – CDI, LSC, BSB). Spectacolele de TdO sunt realizate în comun cu adolescenți, tineri și maturi în școli și liceie, în săli specializate dar și în stradă.

O tehnică deosebită a TdO este Teatrul Invizibil. Augusto Boal spunea:

„Pentru a fi un cetățean nu înseamnă doar să trăiești în societate, dar înseamnă să o transformi. Dacă am transforma argila într-o statuie, am deveni sculptori; dacă am transforma pietrele într-o casă, am deveni arhitecți; dacă am transforma societatea noastră în ceva mai bun pentru noi toți, am deveni cu adevărat cetățeni. Teatrul Invizibil este o intervenție directă în societate, privind o temă precisă de interes general, pentru a provoca dezbateri și pentru a clarifica problemele care trebuiesc ulterior rezolvate. Reprezentarea nu este violentă, deoarece scopul său este de a descoperi violența care există în societate și nu pentru a o reproduce. Teatrul Invizibil este o piesă (nu o simplă improvizație) care se joacă într-un spațiu public, fără a informa pe cineva că se joacă o piesă și este repetată anterior.”

(Augusto Boal, Rio de Janeiro 2004)

Pe 4 aprilie, anul curent, voluntarii Asociației au realizat un Teatru Invizibil pentru a provoca locuitorii municipiului să gîndească cît de responsabili sunt față de sănătatea sa și a celor din jur. Această activitate a fost documentată și de către jurnalistul ziarului local SP, Veaceslav Dolgov. Informația poate fi accesată la adresa http://esp.md/2013/04/14/nevidimyj-teatr/.

Drept subiect central al reprezentării a fost aleasă tematica: Pericolul de infectare cu Tuberculoză. Activitatea a avut loc în unul dintre troleibusele orașului, actorii reușind cu succes să atenționeze asupra existenței problemei, riscurile de infectare și simptomele infecției cu tuberculoză. Toți cei prezenți, implicați în reprezentarea teatrală nu cunoșteau că erau spectatori activi.

Comentariile și părerile spectatorilor au fost documentate de voluntarii-statiști care la fel se aflau în transport. Aceștia nu au avut decît posibilitatea să colecteze părerile, soluțiile expuse. La ședina de evaluare a activității aceștia au scos în evidență cîteva momente importante:

„Am observat că persoanele vîrstnice sunt mai grijulii față de problemele de sănătate a celor tineri. Unele bătrînele venind chiar cu recete populare pentru lecuire.”

„Cu toate că a fost menționat de cîteva ori faptul că tînărul ar putea fi infectat cu tuberculoză, nimeni nu a reacționat.  Aceasta ne prezintă nivelul scăzut de informare și cunoștințe deținute în domeniu a populației generale.”

„Evident, astăzi, au fost confirmate o parte din miturile existente despre tuberculoză care persistă în societatea noastră. Unul dintre care este faptul că Tuberculoza este boala săracilor. Acest lucru trebuie să ne preocupe.”

Voluntarilor le-a plăcut mult acțiunea realizată și sunt gata de a se implica în continuare în realizarea reprezentărilor teatrale și la alte tematici.

Activitatea dată de fapt a continuat programa complexă de informare realizată cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei. În luna martie au fost desfășurate seminare informative de la egal la egal, în instituțiile de învățămînt și distribuirea materialelor informaționale din domeniul dat, cu suportul financiar al Centrului de Politici și Analize în Sănătate, www.pas.md.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.