Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) a adresat o solicitare Ministerului Sănătății (MS) și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) cu privire la asigurarea accesului la tratament staționar pentru persoanele infectate cu HIV la locul de trai.
Persoanele infectate cu HIV, care nu sunt asigurate de către CNAM nu pot beneficia de tratament spitalicesc în instituțiile medicale din teritoriile unde își au domiciliul și sunt nevoite să se adreseze doar la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile (SDMC) din Chișinău. Acest fapt creează impedimente reale în accesarea serviciilor medicale, având în vedere că pacienții nu întotdeauna se pot deplasa din cauza sănătății afectate sau a lipsei resurselor financiare pentru achitarea costurilor de deplasare. Din același motiv, de multe ori pacienții nu pot fi vizitați de către rude și chiar nu dispun de bani pentru a se întoarce acasă.
În același timp, centralizarea spitalizării acestei categorii de pacienți, afectează mult calitatea actului medical și nu asigură respectarea dreptului la sănătate în sensul accesibilităţii fizice şi non-discriminatorii.
Luând în considerație cele expuse mai sus, UORN s-a adresat Ministerului Sănătății și CNAM să asigure efectuarea ajustărilor corespunzătoare în legislație, astfel încât persoanele infectate cu HIV, care nu sunt asigurate de către CNAM să poată beneficia de tratament spitalicesc în instituțiile medicale teritoriale și să fie îndrumate la SDMC doar în cazurile care corespund internării într-o instituție medicală de nivel republican.
Adresarea înaintată de către Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) a fost subsemnată și de către Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Asociaţia obştească “Iniţiativa Pozitivă”, Liga persoanelor care trăiesc cu HIV, Centrul de informații “GENDERDOC-M”, Fundația Soros-Moldova, Asociația Obștească “AFI”, Asociația Obștească „Viitorul Sănătos”, or. Tiraspol.
Lasă un răspuns