Câştigătoarea Eurovision, cu mesaj de suţinere pentru gay-ii şi lesbienele din Moldova

loreen_and_artiomCâştigătoarea concursului Eurovision 2012, Loreen, a înregistrat un mesaj video de susţinere pentru gay-ii şi lesbienele din Moldova. “Toate surorile mele lesbiene şi toţi fraţii mei gay, fiţi mândri de cine sunteţi indeferent de ce spun alţii. Ceea ce sunteţi este totul. Este ceva normal. Eu vă iubesc şi vă promit că totul se va schimba spre bine”, a declarat interpreta din Suedia pentru site-ul egali.md.

Mesajul de încurajare şi susţinere al lui Loreen este rezultatul întâlnirii întâmplătoare a activistului pentru drepturile LGBT din Moldova, Artiom Zavadovschi, cu celebra cântăreaţă în Stockholm. “Am fost invitat să particip la conferinţa internaţională “Defenders’ Days”, cu participarea apărătorilor drepturilor omului din 20 de ţări ale lumii. Conferinţa a fost desfăşurată de către organizaţia Civil Rights Defenders, în perioada 2 – 5 aprilie în capitala Suediei. Aflând că Loreen a dat acordul să evolueze în cadrul acestui eveniment, m-am gândit că întâlnirea cu ea ar fi o oportunitate excelentă, şi iată mi-a reuşit”, a spus Artiom.

În conversaţia cu activistul din Moldova, care i-a povestit interpretei despre nivelul sporit de homofobie şi intoleranţă faţă de persoanele LGBT în ţara lui, Loreen i-a mărturisit că îi vine greu să înţeleagă faptul că astfel de atitudini continuă să existe în lume. “Eu n-am spus aceasta atât de des, dar, realmente, faptul că eu sunt aici astăzi se datorează comunităţii gay. La început nimeni, în afară de comunitea gay, nu a crezut în mine – doar comunitatea gay. De fapt, aceasta a fost alegerea lor, fiindcă luptam şi mă străduiam să ajung la înălţime. Gay-ii au fost cei care m-au luat şi mi-au zis: “Îţi dăm o şansă”, a adăugat interpreta piesei „Euphoria”, care a cucerit Europa. Loreen a fost unica participantă la concursul internaţional Eurovision din Baku, organizat anul trecut, care a manifestat interes faţă de situaţia privind încălcările grave ale drepturilor omului în Azerbaidjan, astfel fiind dur criticată de autorităţile acestei ţări. Cântăreaţa suedeză este susţinătoarea devotată a aparătorilor drepturilor omului, colaborând de o perioadă îndelungată cu organizaţia Civil Rights Defenders.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.