[:ro]Caz de discriminare pe statut HIV câștigat[:]

[:ro]

hivLa data de 12 mai 2015 Judecătoria Ceadâr-Lunga a recunoscut ca fiind ilegale acțiunile unui medic care a refuzat să efectueze examen medical ultrasonografic unei paciente cu statut HIV. Totodată, instanța de judecata a recunoscut ca fiind discriminatoriu refuzul medicului de a efectua acest examen pacientei cu statut HIV.

Instanța a dispus încasarea de la instituția medicala si de la medic, în mod solidar a sumei de 10 000 lei ca fiind o compensație pentru prejudiciile cauzate pacientei cu statut HIV.

Reclamanta, este o persoana cu statut HIV. Ia fost refuzată în luna august a anului 2014 de către un medic al instituții medico-sanitare publice din Republica Moldova efectuarea unui examen ultrasonografic, indicând pe trimiterea medicului de familie că, „pacienta prezintă pericol de infectare cu HIV pentru medic, care are la întreținere 3 copii minori”.

Această cauză a fost preluată spre litigare de avocații IDOM anul trecut, în data de 26 august 2014 în cadrul Componentei „Protecția și promovarea drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV”, proiectul „Reducerea infecției HIV în Republica Moldova”.

Avocații care au participat sunt: Olesea Doronceanu, Andrei Lungu, Natalia Mardari.

Hotărârea  motivată va fi expediată de instanța de judecată în perioada ce urmează.

[:]
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.