Caz incredibil la Bălți

Caz incredibil la Bălți

La data de 10 iulie a anului curent, doi beneficiari HIV pozitivi ai Asociației ,,Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălţi au fost externați înainte de termen din secția de boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal Bălți.

La data de 10 iulie 2013, în salonul unde se aflau cei doi beneficiari HIV pozitivi, a intrat un agent  al Companiei naţionale de asigurări medicale (CNAM), care cu atitudine etichetantă a solicitat polița de asigurare medicală iar în cazul lipsei, plata pentru serviciile medicale. Persoanele, nedeţinînd polița de asigurare și nici bani pentru achitarea serviciilor au fost externați în a doua și a treia zi a tratamentului medical.  În urma acestui caz, aceste persoane au apelat la medicul infecționist, care le-a oferit anterior îndreptarea pentru internare. La întrebarea ,,Au dreptul medicii să externeze înainte de termen persoanele HIV pozitive, din motiv că nu au poliță de asigurare medicală?”, medicul a răspuns descurăjător ,,CNAM are dreptul!”.

La data de 16 iulie, lucrătorul outreach al asociației ,,Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălţi confruntînduse cu un astfel de caz pentru prima dată, a apelat la şeful secției de boli infecțioase a Spitalului clinic municipal Bălți.  Șeful Secției a exprimat regretul pentru situația creată, menționînd că acest lucru nu depinde de el, și că există Ordinul Ministerului «1023 125а»în care este stipulat faptulcă persoanele infectate cu HIV din regiunea de nord trebuie să fie internate în mun. Chișinău.

În căutarea Ordinului Ministerului, el nu a fost identificat, din motiv  că numărul ordinului nu era corect. Lucrătorul outreach a apelat la diferiți specialiști din domeniu pentru a se documenta cu referire la acest caz.

Ca rezultat, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Sănătății și CNAM nr.1239/253A, infecția cu HIV este inclusă în lista maladiilor social-condiționate cu impact major asupra sănătății publice și tratamentul acestor pacienți asigurați sau neasigurați este achitat din fondurile asigurărilor obligatorii în limitele Programului Unic indiferent de spital, fie în mun. Chișinău, Bălți sau în alt teritoriu.

După informația acumulată, lucrătorul outreach iarăși a solicitat o întîlnire cu Șeful secției de boli infecțioase pentru a discuta asupra neaplicării corecte a Ordinului comun al Ministerului Sănătății și CNAM nr.1239/253A. Șeful secției a răspuns că CNAM tractează Ordinul Ministerului Sănătății în direcția dată și NIMIC  nu depinde de Dumnealui.

Pentru Aplicarea corectă a Ordinului Ministerului Sănătății, lucrătorul outreach a apelat la Institutul pentru Drepturile Omului, la juristul Andrei Lungu. La cererea juristului, victimele au scris o plîngere în adresarea şefului Secției de boli infecțioase a Spitalului clinic municipal Bălți.

Ca urmare, se planifică obținerea respectării drepturilor persoanelor HIV pozitive din mun. Bălți, deoarece, persoanele acestea sunt lipsite de  asistenţa şi oportunitatea  tratamentului bolilor oportuniste conform legislaţiei în vigoare.

Informaţie pregătită de Bunic Corina,

Asociația ,,Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.