<!--:ro-->Consumatorii de droguri au decis să se implice mai activ în cadrul Programelor de Reducere a Riscurilor<!--:-->

Consumatorii de droguri au decis să se implice mai activ în cadrul Programelor de Reducere a Riscurilor

La data de 6 septembrie 2013 în mun. Bălți a avut loc întrunirea persoanelor consumatoare de droguri din localitățile Chișinău, Fălești, Soroca, Rîșcani, Drochia, Dondușeni, Florești și Orhei.

Subiectul acestei întruniri a constituit importanța mobilizării sociale a comunității persoanelor consumatoare de droguri și sporirii rolului lor în cadrul implementării programelor de reducere a riscurilor. Pe parcursul întrunirii au fost dezbătute teme legate de  criminalizarea consumului de droguri, lipsa programelor de tratament substitutiv în alte orașe decît Bălți și Chișinău, aspecte ale implementării programelor de reducere a riscurilor, dar și aspecte legate de tratamentul HIV, Tuberculoză, hepatite, dependențe.

Participanții la întrunire au decis să creeze Grupuri de Inițiativă în orașele de unde vin cu scopul de a favoriza schimbări pozitivă în viața consumatorilor de droguri. Participanții la întrunire au decis de comun acord asupra importanței creării unui cîmp informațional unic, pentru monitorizarea și schimbul de informație între membrii comunității; întăririi eforturilor comune în domeniul activismului, advocacy, o mai mare implicare a persoanelor consumatoare de droguri în definirea politicii privind drogurile, cu scopul de a îmbunatăți calitatea serviciilor de sănătate, serviciilor sociale, juridice adresate consumatoilor de droguri din Republica Moldova. Una dintre sarcinile definite drept prioritare constituie acordarea suportului reciproc în încercarea de a depăși dependența de droguri.

În același timp, a fost luată decizia cu privire la primii pași. În următoarele cîteva luni, eforturile se vor concentra asupra evaluării Programelor de Reducere a Riscurilor, în orașele reprezentate de participanți la întrunire. Exercițiul de evaluare se va materializa sub forma unui raport, care va prezenta percepțiile și atitudinile beneficiarilor acestor programe și va constitui un raport de alternativa rapoartelor compilate de experții din domeniu.

Întîlnirea a fost organizată la inițiativa activiștilor, reprezentanți ai comunității consumatorilor de droguri din mun. Bălți, cu sprijinul Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor din Moldova și a Rețelei Eurasiatice de Reducere a Riscurilor.

 Persoanele care consumă droguri sau dețin, în trecut experiența de consum și sunt adepte a principiilor Programelor de Reducere a Riscurilor sunt invitate să se alăture acestei Inițiative.

 Întrebările și cererile de participare pot fi adresate persoanei de contact Vitalii Rabinciuc.

Telefon: 079998757

E –mail: puls.centre@gmail.com

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.