Consumatorii de droguri, beneficiari ai programelor de reducere a riscurilor din republica Moldova vor beneficia de asistență juridică gratuită

54UNZXRQVPKxdB3sfGaH1AÎncepînd cu 1 decembrie a anului curent, Uniunea pentru Prvenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) oferă beneficiarilor programelor de reducere a riscurilor posibilitatea de a beneficia de asistență juridică calificată și gratuită. Personalul programelor respective va beneficia de activități de instruire în domeniul drepturilor omului și creșterea culturii juridice. 

Consultaţiile juridice reprezintă un serviciu absolut necesar beneficiarilor programelor de reducere a riscurilor şi personalului organizaţiilor ce implementează asemenea programe. Reieşind din profilul actual al consumatorilor de droguri, relațiile lor cu  reprezentanții organelor de drept, statutul socio-economic, prezența problemelor de ordin juridic este inevitabilă, iar asistența juridică calificată contribuie considerabil la soluționarea lor. Din practica anterioară, principalele probleme de ordin juridic ale beneficiarilor au rezultat din interacţiunea acestora cu organele de poliţie, funcţionarii medicali şi sociali, precum şi consultaţii în domeniul dreptului muncii, civil, familial şi perfectarea actelor de identitate. Pe lîngă consilierea individuală, juriştii vor organiza și un șir de mese rotunde cu beneficiarii, unde vor prezenta module cu tematica drepturilor omului şi schimbările din legislaţie.

Asistenţa juridică este acordată săptămînal, la sediile organizaţiilor „Viitorul Sănătos” și „Centrul SIDA” or. Tiraspol, sediile Asociației „Pentru prezent şi viitor” din mun. Chişinău şi a Asociaţiei „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” din mun. Bălţi, după un orar prestabilit. Celelalte organizații ce implementează programe de reducere a riscurilor vor solicita serviciul la necesitate. Elementul novator al acestui serviciu, constă în faptul că beneficiarii vor putea apela, inclusiv telefonic suportul necesar.

Prestarea serviciului de asistență juridică este posibilă datorită Proiectului „Sporirea durabilităţii financiare şi a capacităţii de implementare a programelor de reducere a riscurilor din republica Moldova” finanțat de Fundația Soros-Moldova și implementat de Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor din R. Moldova (UORN).

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.