<!--:ro-->Consumatorii de droguri din Fălești învață să comunice eficient cu Poliția<!--:-->

Consumatorii de droguri din Fălești învață să comunice eficient cu Poliția

În republica Moldova, ca şi în multe alte ţări, reacţia poliţiei la extinderea pieţei drogurilor nelegale, deseori, se limitează la lupta cu sursele de provenienţă a drogurilor şi aplicarea măsurilor punitive direcţionate asupra consumatorilor de droguri. În pofida acestor eforturi, accesibilitatea drogurilor ilegale a rămas neschimbată, la fel ca şi numărul consumatorilor de droguri, problemele asociate consumului, cum ar fi infectarea cu HIV sau hepatite virale, de exemplu.

Cele mai eficiente intervenții în mediul consumatorilor de droguri sunt implementate de programele de reducere a riscurilor. Dar pentru a spori eficiența acestor programe, este  importantă prezenţa unui mediu de suport sub forma unei abordări comunitare, în cadrul căreea programele sunt susţinute de structurile statale, inclusiv de poliţie. De cealaltă parte, implicarea activă a poliţiei în programele de reducere a riscurilor creşte eficienţa intervenţiilor acestei structuri în controlul drogurilor, reducerea cererii şi ofertei.

Ghidați de acest context, reprezentanții Asociației “Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți au organizat la data de 22 octombrie 2013 pentru un grup de consumatori de droguri, beneficiari ai programului de reducere a riscurilor din or. Fălești seminarul informativ ,,Interacțiunea consumatorilor de droguri cu reprezentanții Poliției”.

În cadrul seminarului au fost abordate aspecte de violare a drepturilor consumatorilor de droguri în raport cu reprezentanții organelor de drept. Cea mai mare partea întruniiri a fost dedicată comunicării eficiente cu poliția și aspectelor asociate, cum sunt: dreptul la apel telephonic, dreptul la percheziție în prezența martorilor, alte drepturi care sunt deseori încălcate. Concluzia finală a participanților la seminar a constituit faptul că calmul și politețea asigură o comunicare mai eficientă cu reprezentanții poliției.

“Noi nu trebuie să ajungem la conflict cu poliția, iar dacă am ajuns, cunoașterea drepturilor ne poate salva situația”, a amenționat unul dintre participanți.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.