Consumatorii de droguri vis-a-vis de terapia de substituție cu metadona

Consumatorii de droguri vis-a-vis de terapia de substituție cu metadona

La 3.03.2014 a avut loc ședința angajaților Asociației „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți (AO „TDV”, Bălți), în cadrul căreia a fost prezentat raportul cercetării operaționale efectuate de Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilo (UORN).

Scopul cercetării a fost percepţia majoritară a consumatorilor de droguri injectabile – pacienți ai terapiei de substituție cu metadonă și clienți ai Programelor de Reducere a Riscurilor din municipiul Bălți, cu privire la Terapia de Substituție cu Metadonă (TSM).

Cercetarea a fost efectuată în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014 pe un eșantion reprezentativ alcătuit din 176 clienți ai Programelor de Reducere a Riscurilor și 50 clienți ai terapiei de substituție cu metadonă (TSM).

Din prelucrarea statistică, analiza şi interpretarea rezultatelor obţinute s-a ajuns la concluzia că mulți participanți la cercetare sunt conștienți de scopul, serviciile și condițiile programului și apreciază adecvat beneficiile, dar și neajunsurile acestuia, însă totuși, există un număr considerabil de consumatori de droguri care sunt împotriva programului și sunt convinși de veridicitatea miturilor și zvonurilor false negative despre Programul TSM.

În vederea promovării în continuare a unui Program al Terapiei de Substituție cu Metadonă efectiv, pe baza rezultatelor evaluării au fost formulate recomandări care țin de sporirea accesibilității la tratament, ridicarea nivelului de confidențialitate, ridicarea complianței la tratament, sporirea calității serviciilor oferite în cadrul Programului Terapiei de Substituție cu Metadonă.

În această ordine de idei, este important de menționat că o activitate dinamică în continuare, cu prezentarea informației cât mai accesibile referitor la Terapia de Substituție cu Metadonă ar avea efecte pozitive, cu conștientizarea efectelor programului și ar deveni o modalitate de motivare mai activă de accesare a tratamentului de substituție în municipiul Bălți.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.