Continuă implementarea proiectului „Fortificarea răspunsului organizațiilor neguvernamentale la nevoile în creştere ale femeilor utilizatoare de droguri”

în care Republica Moldova este implicată drept partener, de rînd cu alte țări:Azerbaijan, Belarus, Georgia, Rusia și Ukraina. Amintim că activitățile prevăzute de proiect sunt coordonate, la nivel de republică, de Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN).

La moment,  activitatea asupra căreia insistă UORN ține de identificarea și analiza cazurilor care să descrie problemele cu care se confruntă femeile utilizatoare de droguri în RM, probleme care, deseori, sunt  diferite de cele cu care se confruntă bărbații utilizatori de droguri în virtutea unor roluri sociale diferite exercitate de acestea.

Programele de Reducere a Riscurilor sunt implementate în Moldova de mai bine de 10 ani, însă o analiză a necesităților beneficiarilor prin prisma aspectelor legate de gender nu a avut loc, fapt demonstrat și de rezultatele Chestionarului de Autoevaluare completat de către membrii UORN la sf. anului 2011 – înc. anului 2012. Situația dată nu este specifică doar pentru țara noastră. Înțelegînd perfect acest lucru, echipa de implementare a proiectului (EHRN) a organizat un atelier în agenda căruia a inclus sesiuni dedicate aspectelor ce țin de abordarea gender a unor aspecte sociale.

În felul acesta, serviciile acordate utilizatorilor de droguri injectabile au fost trecute prin prisma diferențelor parvenite în baza diferenței de gen, ceea ce a permis identificarea unor necesități specifice femeilor, cum ar fi , de exemplu, necesitatea unor centre de criză familială în care să aibă acces și utilizatoarele de droguri sau centre de plasament temporar pentru copiii utilizatoarelor de droguri care se decid să meargă la tratament sau reabilitatre, etc. Pe lîngă  informația adresată aspectelor legate de gender, atelierul a permis implicarea activă a participanților în activități de dezvoltare a abilităților de descriere a cazurilor de încălcare a drepturilor omului care pot sta, în caz de necesitate, la baza oformării plîngerilor către anumite organe de resort (pornind de la nivel local și continuînd cu cel național și/sau internațional).

Atelierul „Advocacy pentru apărarea drepturilor și sănătății femeilor, utilizatoare de droguri din Europa de Est” a fost desfășurat între 14 -16 mai, 2012 în orașul Istanbul, Turcia.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.