Cum să ai un rol important în procesul de preluare de către stat a finanțării programelor de prevenire a riscurilor

Cum să ai un rol important în procesul de preluare de către stat a finanțării programelor de prevenire a riscurilor

18 reprezentanți ai Comunității Consumatorilor de Droguri din Moldova au învățat, în cadrul unui curs de instruire alcătuit din doua treninguri a câte trei zile, ce metode de advocacy pot utiliza în procesul de preluare de către stat a finanțării serviciilor și programelor naționale de prevenire și reducere a riscurilor de infectare cu HIV/SIDA în Republica Moldova. Mai exact, participanții au fost familiarizați cu posibilitățile de preluare a finanțării de către stat a cheltuielilor pentru programele de reducere a riscurilor și rolul lor în acest proces, cine sunt persoanele cheie responsabile de implementarea programelor și care este rolul comunității în menținerea și prelungirea lor.

De asemenea, reprezentanții Comunității au învățat diverse practici de interacțiune cu presa, de elaborare a unui interviu și stabilire a mesajelor cheie către autorități pe problemele de interes pentru comunitate.

Trainingul a servit și prilej de pregătire a membrilor comunității pentru conferința regională de la Tbilisi, Georgia, care va avea loc în perioada 28-30 septembrie, unde unii dintre aceștia vor reprezenta comunitatea consumatorilor de droguri din RM și vor face parte din delegația oficială. În cadrul Dialogului Regional la nivel înalt de la Tbilisi vor fi prezentate practicile statelor din Europa de Est și Asia Centrală privind preluarea de către Guvern a finanțării programelor de prevenire a infecției HIV/SIDA și tuberculozei.

La trening au participat reprezentanți ai Comunității Consumatorilor de Droguri din Bălți, Chișinău, Soroca, Tiraspol și Fălești.

Amintim că Republica Moldova urmează să-și asume în totalitate cheltuielile pentru programele de prevenire și reducere a riscurilor de infectare cu HIV începând cu anul 2018. Atunci Fondul Global de prevenire a HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei ar urma să-și retragă din Moldova finanțarea pentru aceste programe.

Trainingul a avut loc în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor funcționează, asigurați finanțarea” implementat de Rețeaua Eurasiatică de Reducere a Riscurilor și Uniunea pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor din RM, finanțat de Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.