Studie au aratat ca adolescentii si copiii care simt ca pot discuta despre droguri cu parintii lor evita mai mult consumul de droguri decat cei care simt ca nu au cu cine vorbi.
Care sunt riscurile?
Exista riscuri si cu siguranta copilul tau nu s-a gandit la toate. Daca ai o discutie linistita cu fiul sau fiica ta ii poti explica calm pericolele si sa evidentiezi problemele care ar putea surveni din cauza consumului de droguri.
Discutia voastra s-ar putea baza pe:
- consumatorul nu poate fi sigur niciodata de ceea ce ia
- ceea ce se vinde nu va fi niciodata pur, iar consumatorul nu va sti niciodata ce amestec poate fi
- daca nu stii exact puterea a ceea ce ai cumparat, poti muri dintr-o supradoza accidentala
- copilul nu poate fii sigur niciodata ce efect vor avea drogurile asupra lui, chiar daca a mai consumat si inainte
- este foarte periculos sa amesteci droguri diferite si asta include si amestecul de alcool si droguri
- daca acele, seringile si alte echipamente de injectat sunt folosite de mai multi consumatori exista un risc foarte mare de infectare cu virusul HIV, hepatita, etc
Cum sa discutati despre subiectul droguri:
Daca unul dintre copii dumneavoastra aduce in discutie acest subiect, tratati totul cu mult calm si intrebati-l ce stie despre droguri. Spuneti-i ca oricand va avea intrebari sau nedumeriri legate de droguri, poate veni sa va intrebe pentru ca le veti raspunde.
Spuneti-le copiilor ca este foarte important sa va anunte daca cineva le ofera droguri vreodata.
In momentul in care copilul va ajunge la gimnaziu, parerea prietenilor, ceea ce ei cred sau fac devine brusc mai important. Nu incerca sa pari “cool” atunci cand discutati despre acest lucru pentru ca isi va pierde increderea in tine.
Consumul de droguri – adolescentul si anturajul sau
Consumul de droguri este o problema pe care cei mai multi parinti nu vor sa o intampine. Dar daca descoperi ca in anturajul copilului tau exista consumatori de droguri sau copilul tau este in aceasta situatie atunci cea mai buna solutie ar fi sa iei lucrurile in serios. Exista parinti care descopera ca prietenii copiilor lor consuma droguri si din motive de ingrijorare pentru sanatatea lor recurg la modalitati nenumarate pentru a-i desparte de grup. Sunt putini cei care incearca sa comunice cu ceilalti parinti si sa gaseasca o metoda comuna de rezolvare a problemelor. Cel mai greu este sa pastrezi concomitent o relatie de prietenie cu respectivul copil si o atitudine impunatoare. Iata cateva sfaturi pentru a rezolva problema consumului de droguri in cazul in care copilul tau isi petrece timpul intr-un anturaj care obisnuieste sa faca asta.
Este foarte greu sa pastrezi o prietenie daca nu te implici in ceea ce fac prietenii tai. Chiar si actiunile riscante sau gresite pot sa dovedeasca apartenenta la grupul respectiv. Copilul este cel mai greu de controlat atunci cand nu este acasa. Sunt nenumarate cazurile in care copiii au inceput sa se drogheze in urma convingerilor grupului de prieteni si nu din proprie curiozitate. O prima incercare a fost punctul de pornire spre o dependenta greu de controlat. Adolescentii au ajuns sa fure lucruri de acasa pentru a le vinde si a face rost de bani, au ajuns la inchisoare sau in spitale.
Parintii pot sa sugereze copiilor ce prieteni sa isi aleaga dar acestia din urma sunt cei care iau decizia finala. Trebuie de asemenea sa ii sprijini prietenii dar sa nu le tolerezi comportamentul. Nu trebuie sa accepti consumul de alcool, tigari sau droguri la tine in casa. Ajuta-ti cat poti de mult copilul, are nevoie de suport fizic si moral. Este intr-o situatie oricum dificila asa ca o atitudine severa va inrautati lucrurile.
Sunt situatii in care adolescentii sunt perfect constienti de faptul ca prietenii lor fac un lucru rau si incearca sa ii ajute. Daca nu reusesc acestia renunta la orice contact cu ei. Parintii ii pot incuraja sa isi ajute prietenii sa ceara ajutorul unor specialisti sau sa renunte la acest obicei care le afecteaza grav sanatatea.
Cel mai important este sa construiesti o relatie bazata pe sinceritate. Afla care este parerea copilului tau cu privire la comportamentul prietenilor lui. Este imposibil ca acesta sa nu fie afectat. Sunt vulnerabili la aceasta varsta si sunt usor de influentat. In plus, ei nu recunosc greselile pe care le fac si se ascund de teama sa nu fie pedepsiti. Cel mai bine e sa te asiguri ca fiul/ fiica este constienta de ceea ce simti si crezi. Adolescentii isi asculta parintii chiar daca pretind ca nu fac asta. Ei au nevoie de sprijin si de sfaturi care sa le consolideze increderea in sine si sa-i motiveze. Atunci cand sunt scapati de sub control copiii sunt in stare sa puna la cale planuri complexe prin care sa se ascunda si sa faca lucruri interzise. Acestia trebuie sa stie ca viata lor este in pericol si sa constientizeze gravitatea situatiei.
Ca parinte ai dreptul sa stabilesti cu cine isi petrece timpul fiica ta. Daca are un prieten care consuma droguri atunci este foarte periculos pentru ea. Acesta poate sa o determine sa consume la randul ei droguri sau poate sa o implice intr-un accident. Prietenii au tendinta sa se influenteze reciproc si sa faca lucruri asemanatoare. O influenta negativa nu poate decat sa ii cauzeze probleme. Gandeste-te obiectiv la situatia fiicei tale , incearca sa o ajuti fara sa o judeci sau sa o pedepsesti. Incearca sa iti intelegi fiul si fa eforturi pentru a-i cunoaste prietenii. In modul acesta iti va fi mult mai usor sa descoperi daca vreunul din ei consuma droguri sau il influenteaza negativ.
Ce ar trebui sa stie parintele pentru a-si proteja copilul de droguri
- Cel mai important lucru pe care il poate face un parinte este sa fie un model pentru copilul sau.
Discutiile sincere si deschise pot da o mare lovitura drogurilor: acestea isi vor pierde atractia de lucru secret si misterios.
- O imagine „catastrofala” a consumului de droguri nu ajuta la nimic; e mai bine sa arati copiilor atat partile bune ( calmarea durerilor, buna dispozitie, etc.), cat si pe cele negative ale utilizarii unor astfel de substante; daca li se spune ca sunt deosebit de nocive si ei observa ca, totusi, unele persoane le folosesc ( ex.: medicul prescrie morfina unui bolnav, parintii sau alti cunoscuti fumeaza sau beau alcool), ei vor considera ca au fost pacaliti si ca interdictia este doar un exces de severitate din partea dumneavoastra. Daca va confruntati cu problema consumului de droguri de catre copiii dumneavoastra nu treceti direct la concluzii; e bine sa ascultati, mai intai, explicatiile copiilor pentru a cunoaste cauzele care i-au determinat la acest gest si apoi sa incercati sa le inlaturati sau sa-i ajutati pe copii sa le inlature ei insisi.
- Incercati sa cunoasteti, pe cat posibil, intregul cerc de prieteni al copiilor dumneavoastra si familiile acestora; discutati atat cu copiii, cat si cu parintii lor asupra problemelor comune.
- Atrageti atentia copiilor asupra eventualelor persoane dubioase din anturajul lor; evitati interdictia brutala si fara explicatii de a mai vorbi cu cineva.
- Observati comportamentul copiilor si sesizati eventualele schimbari negative intervenite in modul lor de viata ( nepasare, irascibilitate, raspunsuri obraznice, agresivitate, absenta nejustificata de acasa sau de la scoala, cheltuieli mari, detinerea unor sume de bani, obiecte de valoare, etc.). Identificati cauzele acestor schimbari de comportament si a provenientei bunurilor respective si discutati cu ei pentru a-i determina sa se indrepte si sa renunte la aceste bunuri.
- Mentineti legatura in permanenta cu unitatile de invatamant; in caz de nevoie apelati la institutiile specializate care pot oferi consultanta si ajutor (politie, cabinete medicale, organizatii neguvernamentale).
Cum sa-l feresc de droguri
Prescolarii cu varsta pana la 7 ani
Inainte de a vorbi cu copilasul dumneavoastra, linistiti-va. Deja fundamentul acestei discutii este probabil pus.
Cand ii spuneti copilului „Acest medicament este pentru durerea de ureche a lui Mihai” sau „Luam medicamente doar cand ne spune medicul,” deja plantati idea ca unele substante sunt daunatoare. La aceasta varsta, unii copii pot fi gata pentru a primi mesaje cum ar fi acela ca sucurile sau cafeaua sunt daunatoare copiilor pentru ca au cofeina.
„Aceste tipuri de discutii pun fundamentul unui comportament foarte bun si normal in sanul familiei,” spun specialistii.
Pentru copiii mai mari, cum ar fi cei cu varste intre 4 si 7 ani, dialogurile pot fi mai complexe.
Specialistii spun ca trebuie sa il inveti pe copil sa spuna „nu” cand un strain le ofera dulciuri si sa spuna apoi unui adult in care are incredere. Trebuie invatati sa aiba controlul asupra lor si sa spuna „nu” atunci cand e cazul.
Un specialist in medicina sustine ca trebuie cautate momentele in care sa deschizi discutii pe aceste teme cu copilul. Spre exemplu, daca sunteti in fata televizorului si vizionati un film in care cineva, la un moment dat, fumeaza, nu ezitati sa incepeti o discutie despre tigari.
Puteti spune ceva de genul „gandeste-te la asta” cum e sa bagi toate porcariile astea in tine” si apoi continuati pe aceeasi linie spre subiectul droguri.
Acesta este un mod de a aduce in discutie subiectul ca exista in lume multe chimicale ce pot dauna organismului, indiferent ca sunt legale sau nu.
Tonul acestor discutii trebuie sa fie calm; ascultati si ce are copilul de spus. Fiti expliciti in ceea ce priveste efectele pe care le au drogurile despre care discutati: cum te fac sa te simti pe plan fizic, riscul supradozei si alte efecte pe termen lung pe care le au.
Pentru a oferi copilului ceva clar si plauzibil va trebui sa va si documentati.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 8 – 12 ani
Pe masura ce copilul creste, puteti deschide conversatii despre droguri chiar prin a le cere parerea despre acest subiect.
„Puneti intrebari directe,” spun specialistii. „Copiii nu vor predici – vor sa-si vada tatal stand relaxat si spunand „Am vazut la slujba un program despre droguri si ma intrebam ce invatati voi la scoala despre asta. Sunt droguri la voi in scoala? Ce stii despre ele? „
Chiar daca nu urmeaza o discutie, faceti copilul sa fie mai atent si sa se gandeasca la asta. Daca le aratati copiilor ca sunteti deschisi la discutii si ca ascultati ce va spun, vor veni mai usor la dumneavoastra sa va ceara ajutorul pe viitor.
Vorbiti despre cum oja de unghii sau markerele trebuie folosite intr-un mediu bine ventilat pentru ca altfel vaporii pot dauna corpului.
Comportamentul dumneavoastra poate influenta copilul si acesta poate deveni fumator si bautor, sau nu.
„Este greu sa spui unui copil sa nu fumeze sau sa nu bea, in moment ce stati in fotoliu cu o tigara intr-o mana si cu un pahar de bautura in cealalta,” spun specialistii.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 13 – 18 ani
La acesta varsta, este posibil pentru copilul dumneavoastra sa cunoasca deja persoane ce folosesc droguri sau beau alcool, sau sa aiba prieteni ce au permis de conducere.
Este foarte important pentru copilul dumneavoastra sa stie ca este extrem de periculos sofatul sub influenta bauturilor alcoolice. „Cand copiii conduc, sau sunt in masina cu altii mai mari si acestia conduc, trebuie sa se aseze si sa spuna: oamenii folosesc droguri, oamenii beau alcool, iar eu nu vreau sa fiu in masina cu cineva care consuma ceva de genul acesta.”
Este o idee buna sa pregatesti un contract scris sau nu, in care sa treci regulile referitoare la iesitul afara sau folosirea masinii. Puteti promite sa va luati copilul cu masina la orice ora din zi si din noapte, fara sa puneti intrebari, daca el promite sa sune in caz ca persoana cu care a plecat initial este sub influenta drogurilor sau a alcoolului.
Spuneti „Poti sa suni la orice ora din zi si din noapte, daca esti ingrijorat ca trebuie sa te urci in masina cu cineva care este baut sau a folosit droguri, iar eu voi veni imediat sa te iau. Nu voi tipa si nici nu voi urla. A doua zi vom sta linistiti si vom vorbi despre cum ai ajuns in situatia aceea, faca ca eu sa ma supar foarte tare.”
Contractul poate detalia si alte situatii: de exemplu, daca aflati ca cineva a consumat alcool sau droguri in masina dumneavoastra, in timp ce aceasta era pe mana copilului, nu va mai avea permisiunea de a folosi masina timp de 6 luni.
Lasă un răspuns