De ce adolescenţii utilizează droguri

Cum poate ajunge un tanar sa consume droguri?

Daca drogurile sunt usor accesibile (fie ca persoana cunoaste consumatori de droguri, fie pentru ca in jurul locuintei sau scolii se gasesc distribuitori de droguri, fie pentru ca frecventeaza locuri in care se consuma droguri), atunci tentatia de a consuma creste. Asocierea caracterului ilicit al drogurilor cu faptul de a fi la indemana conduce la cresterea atractivitatii acestora. Fiinta umana are tendinta de a imita si de a fi la fel ca ceilalti. Tendinta de a fi la fel cu ceilalti este foarte prezenta in adolescenta, adolescentul dorind sa arate si sa se poarte in acelasi mod ca si prietenii lui. Se ajunge, astfel la asocierea drogului cu grupul de amici si chiar daca initial consumul de droguri era privit ca fiind ceva rau, cu timpul acesta va capata atributul de firesc, normal si chiar placut.

Situatia materiala deosebit de buna a familiei poate constitui un factor de risc, daca familia exagereaza in satisfacerea necesitatilor si dorintelor copilului. Din punct de vedere educativ, satisfacerea tuturor necesitatilor si dorintelor copilului nu are un efect pozitiv asupra acestuia. Aceasta poate conduce la formarea unor trasaturi umane nedorite: apatia, indiferenta, lenea, rasfatul. Sentimentul ca totul se cuvine fara prea mari eforturi si senzatia ca tot ceea ce isi doreste este benefic pot sa apara. Sumele mari de bani puse la dispozitia copiilor fara a se cunoaste exact cum vor fi cheltuite pot constitui o tentatie in a-si face rost de droguri. Aceasta, mai ales, daca in anturajul lor exista deja consumatori de droguri.

Existenta intr-o familie a unui parinte alcoolic, dependent de tutun sau medicamente poate determina consumul de droguri, prin comportamente ce se invata, prin imitatie. Mediul familial in care exista un alcoolic este caracterizat prin certuri frecvente, chiar vatamari corporale grave si o atmosfera incarcata de tristete. Comportametul, ca modalitate de a reactiona la problemele vietii, se invata si prin imitatie si in special prin imitarea parintilor ; uneori imitatia nu este constienta si, desi copilul respinge rational comportamentul parintelui alcoolic, el ajunge sa-l preia fara sa constientizeze acest lucru. Desi exista o posibilitate mai mare de a deveni toxicodependent atunci cand unul dintre parinti este alcoolic, nu inseamna ca intotdeauna se intampla asa. Uneori pot aparea si reactii de respingere totala a alcoolului si a tuturor substantelor care pot crea dependenta, astfel incat respectivul copil sa nu consume niciodata alcool sau alte droguri.

Exista o relatie cauzala intre stilul de educatie al parintilor si cosumul de droguri la copil. Daca educatia copilului a fost excesiv de severa, a fost pedepsit drastic pentru orice greseala, indiferent de gravitatea acesteia. Sau educatia s-a caracterizat printr-o toleranta exagerata, copilului permitandu-i-se totul fara a i se cere nimic in schimb. Daca educatia s-a caracteriat prin oscilatii permanente intre severitate si toleranta. Educatia primita in familie are un rol deosebit in formarea personalitatii copilului. O educatie excesiv de severa poate dezvolta copilului sentimentul ca nu este iubit, poate duce la instalarea complexului de inferioritate si unei indispozitii permanente. El va cauta sa evadeze din mediul familial pentru a-si gasi un grup de prieteni care sa-l accepte si sa-l valorizeze. Nevoile lui fundamentale (de siguranta, de dragoste, de acceptare) nesatisfacute in propria familie il vor face mai putin selectiv in alegerea prietenilor si va cadea mai usor in plasa intinsa de distribuitorii de droguri. O educatie excesiv de toleranta poate induce copilului idea ca totul i se cuvine, ca totul ii este permis. In plus, o asfel o asfel de educatie da nastere la o nevoie crescuta de satisfacere imediata a dorintelor, fara a lua in calcul consecintele acestora. Aceste caracteristici il fac pe tanarul caruia i s-a permis orice sa fie mai vulnerabil in fata tentatiei drogurilor pentru ca i s-a spus foate rar NU si pentru ca el nu a invatat sa-si spuna NU. Daca pentru aceeasi fapta uneori copilul este pedepsit iar alteori ignorat sau chiar laudat, aceasta nu face decat sa-l debusoleze si sa-i creeze probleme ulterioare in a constientiza ceea ce este bine si ceea ce e rau. Aceasta debusolare poate vulnerabiliza copilul in fata consumului de droguri, el va putea spune NU cand I se ofera un drog ilegal numai daca are certitudinea ca daca accepta nu este bine.

O comunicare deficitara intre parinti si intre acestia si copii poate fi un factor de risc pentru consumul de droguri. Lipsa de comunicare in familie, asociata cu violenta, constituie un mediu prielnic pentru dezvoltarea sentimentului ca nu este inteles si iubit. Numai buna comunicare in familie poate ajuta copilul sa-si transmita starile. Buna comunicare dintre copil si parinti ii ofera copilului sentimentul ca este iubit, inteles si ajutat in situatiile dificile.

Dificultatile scolare, problemele sociale aparute ca urmare a unei deficiente fizice, mentale sau unei tulburari de personalitate pot facilta consumul de drog. Dificultatile scolare si problemele sociale ceeaza sentimente de neincredere in propria persoana, tristete, insingurare si uneori complexe de inferioritate. Aceasta vulnerabilizeaza persoana in fata consumului de droguri, caci ea este receptiva fata de orice ar putea s-o desprinda, macar putin, din realitatea personala dureroasa. In cazul tuburarilor de coportament, adolescentul se caracterizeaza prin existenta unei structuri de personalitate impulsive, printr-o scazuta capactate de autocontrol. Acestea il pot impinge pe individ sa intreprinda diverse actiuni, fara sa se gandeasca prea mult inainte.

Existenta unui singur parinte ca urmare a divortului sau a decesului unuia dintre parinti are legatura cu consumul de droguri. Datorita egocentrismului sau, adolescentul pune deseori aceste evenimente pe seama lui. El se simte vinovat pentru divortul parintilor, pentru decesul acestora. De multe ori se intampla ca parintele cu care a ramas adolescentul sa nu fie cel mai apropiat de acesta sau sa-l considere vinovat pentru evenimentele din familie. Intr-o astfel de familie, consumul de droguri poate aparea foarte usor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.