Decesele cauzate de supradoze în mediul consumatorilor de droguri injectabile, în premieră, au fost discutate de către Ministerul Sănătăţii şi societatea civilă la finele săptămânii trecute

4uDCO00uMePAjAMggi5gZAProblema deceselor prin supradoze asociate consumului de opiacee constituie o provocare pentru cei peste 30 000 consumatori de droguri din Moldova. Conform surselor internaţionale din 100 de cazuri de supradoză, aproximativ 4 sunt letale.

La data de 19 septembrie 2014 în incinta Ministerului Sănătăţii a  fost organizat un atelier cu genericul ”Profilaxia supradozelor în mediul consumatorilor de droguri injectabile prin asigurarea accesului la preparatul medicamentos Naloxon”.

Grupul de participanții la atelier, interesaţi de subiectul abordat, a fost format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Dispensarului Republican de Narcologie, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Serviciului Narcologic din Bălţi, Centrului PAS, Fundației Soros Moldova, reprezentați ai asociaţiilor obşteşti active în domeniul reducerea riscurilor şi asistenţa psiho-socială a persoanelor dependente.

Cele mai importante aspecte discutate în cadrul atelierului au fost: situaţia cu privire la supradoze în mediul consumatorilor de droguri reflectată în date statistice, studii dar şi experienţa asociaţiilor obşteşti; probleme legate de mecanismul de înregistrare şi raportare a cazurilor respective de deces; adresabilitatea consumatorilor de droguri, în caz de supradoze, către serviciile asistenţei medicale de urgenţă; măsurile de prevenţie necesare. Un alt subiect  elucidat în cadrul atelierului a fost prezentarea experienţelor privind implementarea activităţilor de prevenire a supradozelor prin distribuirea preparatului Naloxon şi masurile necesare a fi implementate pentru organizarea  acestei intervenţii în RM.

Solidari efortului naţional de prevenire a consumului de droguri şi conștientizând realitatea drogurilor din Moldova, organizatorii atelierului contează pe sprijinul Ministerul Sănătăţii şi Dispensarul Republican de Narcologie în vederea îmbunătățirii calitătăţii asistenţei narcologice prin includerea intervenţiilor de prevenire a supradozelor în cadrul tuturor serviciilor adresate consumatorilor de droguri injectabile.

Atelierul ”Profilaxia supradozelor în mediul consumatorilor de droguri injectabile prin asigurarea accesului la preparatul medicamentos Naloxon” a fost organizat în cadrul proiectului „Sporirea durabilităţii financiare şi a capacităţii de implementare a programelor de reducere a riscurilor din republica Moldova” implementat de Uniunea pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor (UORN) cu suportul Fundației Soros Moldova.

Pentru detalii apelați Ala Iațco, 

Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor,

Tel: 079571441, e-mail: protineret@yahoo.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.