Decizie definitivă. Parlamentul nu se poate implica în subiectul drogurilor

Decizie definitivă. Parlamentul nu se poate implica în subiectul drogurilor

Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății va stabili în continuare cantitățile de droguri, substanțe psihotrope și variantele sintetice ale lor așa cum a făcut-o până acum. Decizia a fost luată astăzi de către Curtea Constituțională și este definitivă.

Judecătorii Curții Constituționale au examinat astăzi sesizarea deputatului comuniștilor Elena Botnarenco, prin care aceasta solicita Curții să se expună dacă Guvernul are temei legal de a stabili cantităţile de substanţe pshitrope şi precursori ai acestora. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr.79 din 23 ianurie 2006. Aceasta conţine o listă cu substanţe narcotice şi psihotrope, dar şi cantităţile acestora, delimitate  în „mici”, „mari” şi „deosebit de mari”. Aici este elementul – cheie : în funcţie de cantitatea depistată la o persoană, fapta urmează să fie calificată drept contravenţie sau infracţiune, adică dacă va scăpa cu o amendă sau va face închisoare.

Invocând prevederile Constituției și anume delimitarea puterilor în stat, Botnarenco a argumentat că Parlamentul este cel care trebuie să stabilească prin lege organică cantitățile respective.

Acum Ministerul Sănătății este instituția care decide care sunt cantitățile respective, cu avizarea Ministerului Afacerilor Interne, iar ulterior documentul este aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Elena Botnarenco nici nu s-a prezentat astăzi la Curte, astfel că în lipsa ei argumentele au fost prezentate de viceministrul MAI, Oleg Babin și de Valeriu Cuciuc, reprezentant al Parlamentului. De altfel, niciunul dintre ei nu a contestat constituționalitatea Hotărârii de Guvern.

Potrivit lui Babin, Hotărârea de Guvern a fost modificată de cel puțin șase ori și asta pentru că în circulație apar frecvent substanțe noi, autoritățile responsabile având mecanisme legale la dispoziție pentru a interveni prompt. Acest lucru ar fi fost însă aproape imposibil în cazul în care responsabilitatea îi revenea Parlamentului.

Într-un final judecătorii au decis că Hotărârea de Guvern este constituțională, astfel că atribuțiile de stabilire a listei și cantităților rămâne în responsabilitatea Guvernului.

Sursa: e-sanatate.md

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.