Desfășurarea Conferinței Internaționale SIDA 2014

“Stepping up the pace! / Sa acceleram ritmul combaterii HIV!” Acesta este motto-ul celei de-a 20 Conferințe Internaționale SIDA 2014. Circa 14.000 delegați din peste 200 țări se întrunesc în perioada 20-25 iulie curent, la Melbourne, Australia pentru a: discuta situația epidemiologică la zi privind HIV/SIDA și confecțiile oportuniste, împărtăși reușitele și problemele întâlnite la nivel local și internațional în controlul acestei pandemii, cunoaște succesele științifice înregistrate în ultimii doi ani, și pentru a vedea care sunt tendințele și acțiunile care se cer a fi implementate întru atingerea dezideratelor “0” și a clarifica Agenda Post 2015 a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Începutul Conferinței a fost marcat de comemorarea celor 108 activiști și colegi decedați în catastrofa aviatică din 17 iulie, munca cărora a fost strâns legată de controlul HIV/SIDA la nivel local și internațional. Colegii a șase activiști proeminenți, aflați la bordul navei MH17, s-au aliniat (pe scena Centrului pentru Întruniri și Expoziții din Melbourne) celor unsprezece foști, prezenți și viitori președinți ai Conferinței Internaționale SIDA pentru a exprima profunde regrete legate de pierderea subită și incomensurabilă suportată de domeniul HIV la 17 iulie.

La deschiderea Conferinței, profesorul Françoise Barré-Sinoussi, președinta Conferinței Internaționale SIDA 2014, a menționat că, în conformitate cu noul raport UNAIDS lansat câteva zile în urmă, aproape 14 milioane de persoane HIV+ care trăiesc în țările cu venituri mici și medii beneficiază de tratament. Milioane de vieți sunt salvate. Dar acest lucru este departe de a fi suficient – multe rămân a fi de făcut. Dna Françoise Barré-Sinoussi a îndemnat participanți la Conferință să demonstreze lumii că nici brutalitatea și nici ura nu pot opri eforturile de control a pandemiei HIV/SIDA.  Forțele fiecăruia dintre noi trebuie să fie îndreptate spre construirea unui viitor mai bun pentru toți.

În prima zi a Conferinței au avut loc sesiuni plenare axate pe rezultatele recente privind tratamentul HIV, tendințele infecției HIV, barierele ce stau în calea prevenirii HIV, discriminarea PTH și criminalizarea infecției, și implicarea comunități PTH în răspunsul global HIV. Tot în prima zi a evenimentului, participanții la Conferință au asistat la deschiderea Satului Global/Global Village 2014 – o manifestare și activitate care atestă amploarea impresionantă a implicării comunității PTHS. În 2014 comunitatea PTH spune lumii: “Nimic ce ține de noi – nu se face fără noi!”.

Pentru a afla noutati din ziua a 3a de desfasurare a Conferintei: http://bit.ly/1lyz3LY

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.