Despre HIV şi SIDA

Despre HIV şi SIDA

Pentru prima dată oamenii au fost preveniţi despre HIV şi SIDA acum douăzeci de ani. SIDA deja a ucis milioane de oameni; şi mai multe milioane sunt şi continue să fie infectaţi cu HIV; şi nu este nici un remediu – aşadar SIDA va mai persista ceva timp. Totuşi, sunt persoane care nu ştiu exact nici azi ce este HIV şi SIDA.


Ce este HIV?

HIV este un virus. Virusurile infectează celulele organismelor vii şi se replică (face copii proprii) în aceste celule. Un virus poate prejudicia celula în care se replică, ceea ce este unul din factorii care determină îmbolnăvirea organismul infectat.

Oamenii se pot infecta cu HIV de la alţi oameni care deja îl au, iar odată ce sunt infectaţi ei pot la rîndul lor să infecteze alte persoane. În general, aşa se răspîndeşte HIV.

HIV înseamnă „Virusul Imunodeficienţei Umane”. O persoană cu HIV este numită corect „persoană HIV pozitivă” sau „persoană care trăieşte cu HIV”. Alţi termeni şi exprimări ar putea fi clasificate drept discriminatorii.


De ce este periculos?

Sistemul imun reprezintă un grup de celule şi organe care apără organismul luptîndu-se cu viruşi şi infecţii. Sistemul imun uman, de obicei, depistează şi ucide virusurile destul de repede.

Dacă sistemul imun al corpului atacă şi ucide virusuri, care atunci este problema?

Diferiţi viruşi atacă diferite părţi ale corpului – unii atacă pielea, alţii plămînii, şi aşa mai departe. O răceală simplă este cauzată de un virus. Ceea ce face HIV atît de periculos este faptul că el atacă însăşi sistemul imun – anume acel sistem care, în mod normal, şi ucide virusul. În particular HIV atacă un tip special de celule ale sistemului imun, cunoscute sub denumirea de limfocite CD4. Mai mult, HIV are un şir de caracteristici care îl ajută să evite metodele de apărare ale organismului, inclusiv o mutaţie foarte rapidă. Aceasta înseamnă că odată ce HIV a pătruns în organism, sistemul imun niciodată nu va scăpa de el pe deplin.

O simplă examinare fizică nu poate arăta dacă o persoană este infectată cu HIV. Doar printr-un test de sînge poate fi detectată infecţia după aproximativ trei luni după ce virusul pentru prima dată a pătruns în organism. O persoană infectată cu HIV poate să arate şi să se simtă foarte bine timp de mai mulţi ani fără a şti că este infectată. Însă odată cu slăbirea sistemul imun, persoana devine extrem de vulnerabilă la boli, multe dintre care înainte puteau fi lecuite foarte uşor.


Ce este SIDA?

Sistemul imun afectat nu este mai vulnerabil doar la HIV, ci şi la atacurile altor infecţii. Organismul nu va mai putea lupta cu multe din bolile care nu prezentau nici o problemă în trecut.

Odată cu trecerea timpului persoana HIV pozitivă se îmbolnăveşte din ce în ce mai des pînă în momentul (de regulă, cu cîţiva ani după infectare) în care se îmbolnăveşte cu de o boală severă. Anume la acest stadiu se spune că acestă persoană are SIDA – la prima îmbolnăvire serioasă, sau cînd numărul celulelor sistemului imun rămase în corp este mai mic de un anumit nivel. Diferite ţări aplică metode puţin diferite la efectuarea diagnosticului SIDA.

SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Achiziţionat) este o stare extrem de serioasă şi la stagiul dat organismul foarte puţin se apără împotriva oricărei infecţii.


Peste cît timp HIV evoluează în SIDA?

Fără tratament medical infecţia HIV, de obicei, progresează pînă la stadiul SIDA în mediu timp de zece ani. Această medie estimată presupune că persoana are un regim alimentar rezonabil. În regiunile cu resurse limitate cu alimentaţie proastă, HIV progresează mult mai repede în SIDA şi, eventual, duce la deces.

Medicamente antiretrovirale pot prelungi timpul de trecere de la infecţia HIV şi apariţia SIDA. Terapia combinată modernă este foarte eficientă şi, teoretic, persoana infectată cu HIV poate să trăiască mult timp înainte de apariţia SIDA. Aceste medicamente, totuşi, nu sunt pe larg accesibile în multe ţări sărace din lume, şi milioane de oameni, care nu au acces la medicamente, continuă să moară.


Cum se transmite HIV?

Virusul HIV se găseşte în sîngele şi fluidele sexuale ale persoanei infectate, precum şi în laptele mamelor infectate. Transmiterea HIV are loc atunci, cînd o cantitate suficientă de fluide pătrund în organismul altei persoane. Sunt diferite căi de infectare cu HIV.

Căile prin care te poţi infecta cu HIV:

 • Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată
  Contactul sexual fără prezervativ este riscant, fiindcă virusul aflat şi în fluidele sexuale ale persoanei infectate poate să treacă direct în organismul partenerului. Aceasta este valabil atît pentru sexul vaginal, cît şi cel anal. Sexul oral prezintă mai puţin risc, însă transmiterea HIV poate avea loc şi în acest caz, dacă nu este folosit un prezervativ – de exemplu, dacă la unul din parteneri sîngerează gingiile, sau are o tăietură deschisă, oricît de mică, în gură.
 • Contact cu sîngele persoanei infectate
  Dacă sîngele unei persoane infectate pătrunde în volum suficient în organismul unei persoane neinfectate, atunci virusul poate fi transmis.
 • De la mamă la făt
  HIV poate fi transmis de la mama infectată la fătul ei în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. Există medicamente speciale care pot reduce considerabil probabilitatea de transmitere în aşa cazuri, însă acestea nu sunt accesibile în multe din ţările cu venituri scăzute şi medii.
 • Utilizarea produselor sangvine infectate
  În trecut mulţi oameni au fost infectaţi cu HIV în urma transfuziilor de sînge şi folosirii produselor de sînge contaminate, de exemplu în spitale. În majoritatea ţărilor transfuziile de sînge şi produse sangvine nu mai prezintă risc, întrucît donaţiile de sînge sînt testate regulat.
 • Droguri injectabile
  Persoanele care utilizează droguri injectabile sunt de asemenea vulnerabile la infecţia HIV. Un volum foarte mic de sînge poate transmite HIV şi poate fi injectat direct în sînge împreună cu drogurile. În multe părţi ale lumii, deseori din motiv că posesia acestora este ilegală, există programe care distribuie echipament injectabil steril sau produse pentru dezinfecţie.

HIV NU se transmite prin:

 • Utilizarea în comun a veselei şi tacîmurilor
 • Înţepături de insecte/ animale
 • Atingeri, îmbrăţişări sau strîngere de mînă
 • Mîncare pregătită de o persoană HIV pozitivă
 • Toaletă/ baie

Mituri legate de HIV

Oriunde în lume există mituri diferite despre HIV şi SIDA. Iată unele dintre cele mai comune:

„E nevoie să bei o căldare de salivă infectată ca să te infectezi”… Yuck! Acesta este un mit tipic. HIV se găseşte în salivă, însă în cantităţi prea mici pentru a infecta pe cineva. Dacă într-adevăr bei o căldare de salivă a unei persoane infectate, nu te vei infecta. A fost înregistrat doar un singur caz de transmitere a virusului HIV prin sărut din toate milioane de cazuri înregistrate. În cazul dat, ambii parteneri au avut sîngerări severe ale gingiilor.

„Sexul cu o persoană virgină poate să lecuiască HIV”… Mitul dat este răspîndit în unele părţi ale Africii, şi este complet eronat. Mitul rezultă în violuri multiple de fetelor tinere şi copii de către bărbaţi HIV pozitivi, care infectează deseori victimele lor. Violurile nu lecuiesc şi sunt o crimă deosebit de gravă în toată lumea.

„Apare doar la homosexuali / persoane de culoare / tineri, etc.”… Acest mit este fals. Oricine poate fi infectat cu HIV. Majoritatea oamenilor care au fost infectaţi cu HIV au crezut că lor nu li se poate întîmpla, şi au greşit.

„HIV poate pătrunde în organism prin latex”… unii oameni au răspîndit zvonuri că virusul este atît de mic, încît poate să treacă prin porii din latexul folosit în producerea prezervativelor. Aceasta nu este adevărat. Latexul blochează HIV, sperma, precum şi previne sarcina.


Ce înseamnă „sex protejat”?

Sex protejat se referă la activităţile sexuale care implică contactul cu sîngele sau oricare alte fluide sexuale dintre persoane. Dacă două persoane întreţin contacte sexuale protejate, atunci, chiar dacă o persoană este infectată, nu este nici o posibilitate pentru cealaltă persoană să se infecteze. Exemple de sex protejat sunt îmbrăţişările strînse, masturbare reciprocă, sexul „uscat” (sau „îmbrăcat”)…

În multe părţi ale lumii, îndeosebi în SUA, oamenii sînt învăţaţi că cea mai protejată formă de sex este lipsa lui – la fel numită „abstinenţă sexuală”. Abstinenţa nu este deloc o formă de sex – ea include evitarea tuturoractivităţilor sexuale. De obicei, tinerii sunt învăţaţi că trebuie să se abţină de la contacte sexuale pînă la nuntă, iar după aceea să păstreze fidelitate partenerului. Aceasta este o cale bună pentru oameni să evite infecţia HIV atît timp cît soţul sau soţia, de asemenea, păstrează fidelitate completă şi nu îi va infectează.


Ce este „sex mai protejat”?

Vorbind despre sex mai protejat se are în vedere un şir de activităţi sexuale care au risc redus de transmitere a infecţiei HIV.

Deseori sexul mai protejat implică folosirea unui prezervativ în timpul actului sexual. Folosirea prezervativelor în timpul contactelor sexuale nu permite trecerea virusului. Un prezervativ, dacă este folosit corect, are rolul unei bariere fizice, care previne pătrunderea fluidului infectat în circuitul sangvin a altei persoane.


Este sărutul un comportament de risc?

Sărutul pe obraz, cunoscut la fel ca sărut social, nu prezintă nici un risc de transmitere HIV.

Se consideră că sărutul adînc sau cu gura deschisă prezintă o activitate cu risc foarte mic de transmitere HIV. HIV este prezent în salivă, însă în cantităţi foarte mici, insuficiente pentru a transmite virusul.

Din milioanele de cazuri înregistrate, doar un singur caz este un caz de infectare cu HIV prin sărut. Transmiterea a avut loc ca rezultat al pătrunderii sîngelui infectat în gura altei persoane în timpul sărutului cu gura deschisă, şi în acest caz ambii parteneri au avut sîngerări grave ale gingiilor.


Poate HIV apărea de la sine?

NU. De exemplu, sexul neprotejat este riscant doar atunci, cînd unul din parteneri este infectat. Dacă partenerul nu are HIV, atunci nici un tip de sex sau activitate sexuală nu poate rezulta în infecţie.

De asemenea, nu poţi să rămîi infectat prin masturbare. Virusul poate fi transmis doar de la altă persoană, care este deja infectată.


Există leac pentru HIV?

Este îngrijorător faptul că rezultatele sondajelor arată că mulţi oameni cred că există „un leac” pentru SIDA – ceea ce îi face să se simtă mai siguri, şi posibil să-şi asume riscuri, pe care altfel nu le-ar fi asumat. Aceşti oameni nu au dreptate, întrucît deocamdată SIDA nu se lecuieşte.

Există medicamente antiretrovirale care încetinesc progresul HIV în SIDA, şi care pot să-i menţină pe oamenii sănătoşi timp de mai mulţi ani. În unele cazuri, după cîţiva ani, se pare că medicamentele antiretrovirale nu mai au efect, însă în altele cazuri oamenii pot ieşi din stadiul SIDA şi să trăiască cu virusul HIV foarte mult timp. Însă aceşti oameni trebuie să administreze zilnic medicamente foarte puternice pe toată durata vieţii lor, şi uneori aceste medicamente au efecte adverse foarte neplăcute.

Dar pînă în prezent nu este nici o cale de a lecui HIV, şi la moment unica posibilitate de a rămîne în siguranţă este evitarea infectării.


Notă: Aceste informaţii sunt preluate de la AVERT.org şi adaptate pentru a releva particularităţile legate de Moldova. Traducerea a fost efectuată de către UNAIDS Moldova, şi editată de către Biroul OMS Moldova. Pentru mai multe detalii, ilustraţii, informaţii mai recente şi surse primare, vă rugăm să vizitaţi pagina web AVERT.org (în limba engleză).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.