Dialog referitor la posibilități de preluare a finanțării de către stat a programelor de prevenire HIV în rândul populațiilor cheie din Moldova

Dialog referitor la posibilități de preluare a finanțării de către stat a programelor de prevenire HIV în rândul populațiilor cheie din Moldova

La 23 februarie anul curent, constituenții CNC TB/SIDA au abordat, într-un dialog multisectorial, posibilitățile de preluare a finanțării de către stat a programelor de prevenire HIV în rândul populațiilor cheie din Moldova.

Discuțiile au avut loc în cadrul unui seminar național la care au participat reprezentanții sectorului guvernamental, agențiilor internaționale, nonguvernamental, inclusiv, liderii populațiilor cheie afectate din cadrul CNC TB/SIDA şi partenerii săi.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Fondului Global (Alena Alba, Ofițer de Program în Departamentul pentru EEAC), reprezentanții EHRH (Daniel Kașnițschi, manager EHRN și Natalia Podogova, consultant EHRH).

Specialiștii au pus în discuție un șir de probleme naționale și regionale, printre care:

  1. Sustenabilitatea finanțării programelor naționale de reducere a riscurilor;
  2. Trecerea de la finanțarea de către Fondul Global la cea națională și asigurarea serviciilor de prevenire, tratament și îngrijire a persoanelor cu HIV și tuberculoză;
  3. Necesitatea și important  unui dialog național în procesul de preluare de către stat a finanțării programelor de prevenire a riscurilor.

În final, participanții au perfectat o declarație comună adresată Ministerului Sănătății cu privire la susținerea programelor de reducere a riscurilor, care urmează a fi semnată de toți participanții la seminar și remisă către minister în timpul cel mai apropiat.

Evenimentul a fost organizat de Rețeaua Euroasiatică pentru Reducerea Riscurilor (EHRN) și Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor (UORN) în cadrul programului regional ’’Reducerea Riscurilor funcționează – asigurați finanțarea!’’ implementat în Republica Moldova în perioada 2014 – 2017.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.