Dialogul Naţional de nivel înalt privind asigurarea tranziției cu succes la finanţarea naţională a Programelor de Reducere a Riscurilor în contextul prevenirii infecţiei cu HIV în Republica Moldova

Dialogul Naţional de nivel înalt privind asigurarea tranziției cu succes la finanţarea naţională a Programelor de Reducere a Riscurilor în contextul prevenirii infecţiei cu HIV în Republica Moldova

Astăzi, 30 iunie 2016 la Chișinău are loc primul dialog național care pune în discuție trecerea finanțării programelor de prevenire a infecției HIV și reducere a riscurilor  de la finanțare externă la finanțarea din bugetul de stat al Republicii Moldova.

Din anul 2018 Republica Moldova va trebui să preia o parte din finanțarea serviciilor programelor de reducere a riscurilor, pentru că Fondul Global de combaterea SIDA, TB și Malariei a anunțat că își va retrage o parte substanțială din fonduri din regiunea de est a Europei, inclusiv din Moldova.

_MG_6693

Astfel, pentru a asigura durabilitatea măsurilor de combatere a epidemiei HIV în țara noastră e necesar să fie elaborate și aprobate principiile trecerii cu succes de la finanțarea internațională a programelor, la cea națională. Autoritățile responsabile din domeniul sănătății trebuie să elaboreze în mod urgent un plan de tranziție a finanțării așa încât serviciile de reducere a riscurilor, prevenire și tratament a infecției HIV să nu fie afectate prin a fi asigurate din bugetul național.

În cadrul evenimentului este prezentată starea actuală a serviciilor de prevenire a infecţiei cu HIV pentru grupurile de risc de infectare din Republica Moldova, cu accente pe mecanismele existente de finanţare publică a ONG-urilor din regiune; finanţarea din partea donatorilor şi etapa de tranziţie de la sprijinul financiar internaţional oferit pentru prevenirea infecţiei cu HIV la cel național. Încadrul evenimentului sunt expuse o serie de prezentări publice efectuate de persoane oficiale şi experţi.

Sarcinile Dialogului naţional sunt:

  1. Stabilirea priorităţilor de finanţare a programelor de reducere a riscurilor şi sursele de finanţare.
  2. Determinarea rolului autorităţilor publice, instituţiilor de sănătate şi societăţii civile în implementarea programelor de reducere a riscurilor.
  3. Analizarea mecanismelor de finanţare de stat a asociațiilor obștești pentru furnizarea serviciilor de prevenire și asistență categoriilor vulnerabile în cadrul programelor de reducere a riscurilor.
  4. Stabilirea unui consens naţional asupra principiilor de bază ale tranziţiei reuşite, reflectate în protocolul Dialogului naţional.

În rezultatul Dialogului naţional va fi realizat un proces verbal, care va stabili principiile de bază privind trecerea durabilă la finanţarea naţională a programelor de reducere a riscurilor, precum şi recomandările pentru implementarea mecanismelor de finanţare de stat a asociațiilor obștești din resursele bugetului național.

Evenimentul este organizat de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi de Uniunea pentru prevenirea HIV şi reducerea riscurilor, cu susţinerea Reţelei Eurasiatice de Reducere a Riscurilor (EHRH) și a Programului ONU pentru SIDA (UNAIDS). Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul financiar al Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Dialogul naţional întruneste reprezentanţi ai agenţiilor guvernamentale, ministerelor, autorităţilor publice locale, organizaţiilor internaţionale şi asociațiilor obștești naționale și locale, organizaţiilor comunităţilor grupurilor vulnerabile, precum şi ai comunităţii de experţi internaționali.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.