Din 2014, fumătorii ar putea achita taxa pe viciu

video-din-2014--fumatorii-vor-achita-taxa-pe-viciuCreșterea graduală a accizelor la produsele de tutungerie și aplicarea taxelor pe viciu sunt doar câte măsuri, pentru care pledează Ministerul Sănătății pentru prevenirea utilizării tutunului în rândul adolescenților și celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, astăzi Guvernul a fost aprobat Programul național privind controlul tutunului pentru anii 2012-2014.

Ministrul Sănătății, Andrei Ustaîi a explicat că taxa pe viciu va fi achitată de fumători. „ Dacă va fi aplicată această taxă de 4,5% la un pachet de țigări vom obține un venit de 380 milioane lei anual. Aceste resurse financiare vor fi direcționate pentru prevenirea, promovarea și conștientizarea populației despre daunele fumatului”, a menționat ministrul.

Totodată, până în anul 2014, vor fi introduse pictograme de avertizare pe ambalajele articolelor din tutun, cu creșterea dimensiunii existente a avertismentelor cu cel puțin 50%. Către anul 2013, vor fi introduse interdicțiile privind accesul la articolele din tutun al persoanelor până la 18 ani, fumatul în locurile publice și crearea locurilor de muncă fără fumat.

De asemenea, Programul prevede introducerea restricțiilor pentru toate formele de publicitate, promovarea și sponsorizarea produselor din tutun.
Menționăm că Programul urmează a fi implementat în două etape. Prima etapă se va axa pe perfecționarea și armonizarea cadrului legal existent, iar la etapa a doua se vor implementa politicile publice a acțiunilor în scopul reducerii consumului de tutun. Pentru Programul național privind controlul tutunului pentru anii 2012-2014 se vor aloca 29 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.