<!--:ro-->Discută despre HIV. Fă testul HIV.<!--:-->

Discută despre HIV. Fă testul HIV.

Înainte de Ziua Mondială de combatere a SIDA se va organiza saptămîna Europeană a testării HIV 2014, care are scopul să unească persoanele politice, profesioniștii din domeniul sănătății și organizațiile societății civile pentru a promova și crește testarea la HIV în cele 53 de state ale Regiunii Europene a OMS. Tema săptămînii Europene pentru testarea HIV 2014 este „Discută despre HIV. Fă testul HIV”  și are scopul de a îmbunătăți dialogul constructiv între cei care ar trebui sa facă testul HIV și cei care oferă aceste teste.

Săptămîna 21 – 28 noiembrie, saptămîna Europeană a testării HIV 2014  oferă politicienilor o oportunitate și platformă ideală în jurul căreia pot fi discutate aceste probleme majore de sănătate publică.

Creșterea accesului și acceptării testării timpurii la HIV trebuie să rămînă o prioritate pentru guvernele țărilor Europene, în care trăiesc în jur de 2,3 mln persoane cu HIV.

Datele ECDC și OMS arată atît că aproape 50% din persoanele diagnosticate cu HIV sunt diagnosticate tardiv, ceea ce rezultă în morbiditate și mortalitate înaltă, dar și risc  sporit  de transmitere a HIV  și costuri mai înalte pentru sistemele de sănătate. Este mult mai cost-eficient să fie introduse inițiative de testare HIV, deoarece costurile de tratament pentru persoanele diagnosticate tîrziu pot fi de trei-patru ori mai înalte decît tratarea celor diagnosticați la timp.

ECDC sprijină saptămîna Europeană a testării HIV 2014 coordonată de către Inițiativa HIV în Europa* și se bazează pe faptul că partenerii participanți din țările Europene se vor alinia și înregistra la săptămîna testării și vor organiza activități locale HIV care cel mai bine corespund necesităților și ariilor de expertiză ale acestora.

Tu, de asemenea, poti demonstra suportul tău activ vis-à-vis de această initiativă în țara ta prin înregistrarea pe pagina web a saptămînii testării:

http://www.hivtestingweek.eu/home

*Despre inițiativa HIV în Europa

HIV în Europe este o initiativă pan-Europeană lansată în Brussels în 2007.  Inițiativa propune o platformă europeană pentru schimb de experiență și pentru activități care ar îmbunătăți diagnosticarea și îngrijirea timpurie HIV în întreaga Europă. Aceasta este direcționată de către un grup independent de experți printre care reprezentanți ai societății civile, politicienilor, profesioniștilor din domeniul sănătății și institușiilor  de sănătate publică din Europa.

HIV in Europa nu este o organizație, dar o initiativă formată pentru a informa despre procese, a împărtăși cunoștințe și evidențe ce țin de subiecte importante cu privire la testarea și îngrijirea timpurie. Aceasta este unică în colaborarea sa cu stakeholderi de nivel clinic, advocacy și sănătate publică. 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.