Efortul UORN în fortificarea rolului Poliţiei în răspunsul naţional la HIV

Experienţa mai multor ţări prezintă bune practici cu privire la interacţiunea dintre organele de drept şi cele de ocrotire a sănătăţii publice, în domeniul reducerii cererii de cosum a drogurilor, prevenirii HIV şi a altor infecţii, violenţei domestice, situaţiilor asociate problemelor de sănătate mintală,realizată în cadrul programelor de reducere a riscurilor

În republica Moldova, ca şi în multe alte ţări, reacţia poliţiei la extinderea pieţei drogurilor nelegale se limitează la lupta cu sursele de provenienţă a drogurilor şi aplicarea măsurilor punitive direcţionate asupra consumului de droguri. În pofida acestor eforturi, accesibilitatea drogurilor ilegale a rămas neschimbată, la fel ca şi numărul consumatorilor de droguri.  Obună parte din reprezentanţii organelor de drept, pînă în present, continuă să creadă că programele de reducere a riscurilor încurajează consumul de droguri, deşi toate crecetările în domeniu vin cu dovezi ce contrazic această părere.

Din aceste considerente, Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor (UORN) în parteneriat cu Academia „Stefan cel Mare” si cu suportul Fundaţiei Soros Moldova a lansat  proiectul „Fortificarea rolului Poliţiei în răspunsul naţional la HIV”. Aceasta iniţiativă prevede în primul rînd elaborarea si implementarea cursului de instruire „Rolul Poliţiei în prevenirea HIV şi reducerea riscurilor asociate consumului de droguri injectabile” în cadrul curriculei universitare a Academiei de Poliţie a Republicii Moldova, ceea ce va facilita promovarea politicilor şi practicilor umaniste în rîndurile viitorilor poliţişti, capabile să creeze un mediu de suport în jurul programelor de reducere a riscurilor şi a consumatorilor de droguri, în vederea diminuării consecinţelor negative asociate consumului de droguri, în special răspîndirea infecţiei HIV.

Ulterior, vor fi organizate  sesiuni de formare a persoanelor resursă din cadrul Academiei, care vor asigura continuitatea activităţilor de instruire (inclusiv în mediul poliţiştilor în serviciu), va fi publicată o broşură tematică şi va fi definit mecanismul de colaborare între strucurile poliţieneşti şi organizaţiile societăţii civile active în domeniul Reducerea Riscurilor.

Pentru detalii suplimentare și propuneri de colaborare nu ezitaţi să ne contactaţi: Ala Iaţco, preşedinte UORN, email: protineret@yahoo.com, tel. 079571441.

Informație detaliată despre proiect poate fi accesată la link-ul: Proiectului „Fortificarea rolului Poliţiei în răspunsul naţional la HIV”

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.