Eforturi de sporire a cooperării în domeniul antidrog la Bălţi

Eforturi de sporire a cooperării în domeniul antidrog la Bălţi

În societatea noastră modernă, orientată în mare parte spre consum, găsim o piaţă largă de ţigări, alcool şi alte substanţe toxice cu proprietăţi psihoactive care conduc la o serie de daune la nivel individual şi social. În lista acestor substanţe cu proprietăţi psihoactive, drogurile ilegale deţin un rol aparte, consumul lor constituind o problemă de anvergură semnificativă pentru Republica Moldova, care afectează predominant grupul persoanelor de vîrstă tînără, cuprins între 14-35 de ani. La data de 1 ianuarie 2013, pe malul drept al rîului Nistru, în baza de date a IMSP Dispensarul Republican de Narcologie erau înregistraţi oficial peste 9700 consumatori de droguri. Cifra consumatorilor de droguri în mun. Bălţi este un pic mai mare de 1000 persoane.

La nivelul municipiului Bălţi, problema consumului de droguri are parte de o atenţie specială din partea Asociaţiei “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” Bălţi, care începînd cu anul 2000 implementează programe complexe de asistenţă a persoanelor dependente, în special pe aspecte de prevenire HIV, suport şi integrare socială. De-a lungul acestui timp, eforturile Asociaţiei sunt susţinute de Serviciul narcologic municipal, Serviciul Sănătate al Primăriei mun. Bălţi, Fundaţia Soros Moldova, etc.

Pentru a marca Ziua Internaţională împotriva abuzului şi traficului illicit de droguri în anul 2013, la data de 26 iunie, Asociaţia “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi a invitat reprezentanţii surselor de informare în masă din mun. Bălţi la o întrunire neformală, pentru a discuta situaţia cu privire la consumul de droguri în localitatea noastră, intervenţiile prioritare antidrog, istoriile unor vieţi marcate de consumul de droguri. (http://www.youtube.com/watch?v=s-6ycH0FtN0)

Tot în această zi a fost organizat un atelier comun al membrilor Asociaţiei cu colaboratorii Comisariatului de Poliţie, în vederea fortificării relaţiilor de colaborare în cadrul programelor de asistenţă adresate consumatorilor de droguri.

Cu scop de a pune accent pe eficiența programului de tratamentul de substituție cu metadonă, în această zi, a fost desfășurată la lacul ,,Consomolist” din mun. Bălți, un grup de suport reciproc, pentru 17 CDI și beneficiarii programului de tratamentul de substituție cu metadonă. În cadrul întîlnirii au fost dărîmate miturile despre tratamentul de substituție cu metadonă cît și s-a pus accent pe beneficiile acestui program.

,,Mulțumesc mult organizației pentru că nu sunt indiferenți de viața noastră, și că alocă timp pentru noi…” (Victor, 30 ani, beneficiarul TSM)

,,Eu mulți ani la rînd consum droguri, și în toți acești ani sociatatea nu mă percepea. Eu nici nu mă gîndeam că oamenii total străini, își vor face griji pentru mine, și mă vor ajuta să es din consumul de droguri.” (Oleg, 56 ani, UDI)

Amintim că activitățile desfășurate în această zi au avut drept scop sporirea eforturilor şi cooperării în vederea creării unei societăţi sănătoase – fără droguri.

Pentru informaţii suplimentare: Ala Iaţco, preşedinte Asociaţia “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi, tel.: 079571441

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.