Evitarea conflictului cu poliția este posibilă prin îmbunătățirea cunoștințelor juridice ale consumatorilor de droguri

ksl9rbiqjfoRMdo2FhwPgQComunicarea dificilă a consumatorilor de droguri cu poliția rămâne a fi una dintre problemele majore cu care se confruntă comunitatea utilizatorilor de droguri din Republica Moldova. Datorită cunoștințelor juridice dobândite în rezultatul instruirilor şi asistenţei juridice calificate, un conflict care pare inevitabil, poate fi prevenit. Asistența juridică gratuită oferită acestui grup de oameni este posibilă grație proiectului Uniunii pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor „Sporirea durabilităţii financiare şi a capacităţii de implementare a programelor de reducere a riscurilor din republica Moldova”, susținut financiar de Fundația Soros-Moldova.

La 26 februarie anul curent, consumatorii de droguri, beneficiari ai Asociației “Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți au făcut față unei situații dificile.

În timpul vizitării punctului de administrare a terapiei de substituție cu metadonă, două persoane în civil, care s-au prezentat drept poliţişti, au încercat să desfășoare unele acțiuni operative prin încălcarea procedurii legale. Aceștia au încercat să reţină o persoană, pacient al Terapiei de Substituție cu Metadonă. Unul dintre polițiștii în civil a manifestat un comportament agresiv, lansând un dialog vulgar, cu un limbaj indecent, cu consumatorii de droguri şi personalul programului de reducere a riscurilor aflat în apropiere.

Polițiștii au fost surprinși de faptul că beneficiarii terapiei de substituție și reprezentanții lor au dat dovadă de un comportament corect, având cunoștințele necesare ce țin de respectarea drepturilor lor și respectarea deontologiei polițienești.

Beneficiarii programelor de substituţie interogaţi de poliţişti au menționat că nu sunt împotriva efectuării procedurilor necesare, dar toate acțiunile organelor de forţă trebuie să fie în limita legii cu prezentarea documentelor care justifică acţiunile acestora. Reieşind din faptul că nu au fost prezentate careva documente justificative şi argumente legale privind reţinerea persoanei vizate, în final polițiștii şi-au recunoscut vina şi și-au cerut scuze, în acest mod fiind aplanat conflictul iscat.

Începând cu anul 2013, Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, susținută de Fundația Soros-Moldova depune eforturi considerabile în vederea fortificării rolului poliției în domeniul prevenirii HIV.  În acest context, până la finele anului 2014, în parteneriat cu Academia “Ștefan cel Mare”, urmează să fie implementat în curricula de studiu a discipolilor Academiei  cursul tematic  «Rolul poliției în prevenirea HIV: politici și practici». Cursul va fi elaborat în baza viziunii și recomandărilor în domeniu a UNODC (Agenția Națiunilor Unite pentru combaterea drogurilor și a criminalității).

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.