Experți: Republica Moldova are două soluții pentru problemele lucrătoarelor sexuale

Experți: Republica Moldova are două soluții pentru problemele lucrătoarelor sexuale

Departe de ochii lumii, pe străzi întunecate sau apartamente dosite, lucrătoarele sexuale trăiesc într-o lume paralelă cu respectarea drepturilor, asistența medicală sau socială. Experții afirmă că țara are două soluții pentru a aduce în câmpul legal aceste femei: decriminalizarea fenomenului și reducerea stigmei, la pachet cu mai multe servicii de reintegrare care să le ajute să renunțe la această activitate.

Subiectul decriminalizării fenomenului serviciilor sexuale a ajuns de mai multe ori pe agenda publică, dar de fiecare dată s-a trecut peste el din diferite motive. Femeile implicate în acest proces continuă să fie persecutate și pedepsite dacă sunt găsite că oferă servicii sexuale. Această abordare este considerată depășită de expertele care au participat la ședința SanoClub organizată de platforma web Sănătate INFO.

Industria serviciilor sexuale este ilegală în Republica Moldova. Legea pedepsește contravențional lucrătorii sexuali, iar poliția are grijă ca aceștia să fie penalizați de fiecare dată când ajung în vizorul organelor de drept. Formula de combatere a fenomenului nu este eficientă și are mai multe efecte negative asupra prestatoarelor de servicii, dar și a societății, este de părere Tatiana Cotelnic-Harea, coordonatoare de proiect la Centrul PAS. Ea spune că fenomenul este greu de controlat din punct de vedere legal și asta duce la creșterea abuzului față de lucrătoarele sexuale din partea clienților, dar și a poliției sau a altor instituții ale statului care au misiunea să țină sub control activitatea industriei serviciilor sexuale.

Aceste femei au o vulnerabilitate mai mare pentru sănătate din punct de vedere a comportamentului, ceea ce duce la infecții cu transmitere sexuală, sunt supuse mai frecvent abuzurilor fizice, sexuale, psihologice. Fapt care poate duce la dereglări mentale pentru ele. Ne-am propus să le informăm că societatea este dispusă să le ajute, dar ele trebuie să se mobilizeze în comunitatea lor și să își apere drepturile lor la muncă, la sănătate, la servicii sociale. Ele se auto stigmatizează și se tem să își revendice anumite drepturi”, a menționat Tatiana Cotelnic-Harea.

Numărul lucrătoarelor sexuale, mereu cu aproximație

Lucrătorii sexuali sunt femei, bărbați sau persoane transgender care prestează ocazional sau cu regularitate servicii sexuale contra bani sau alte bunuri. Deși rămân un grup încă puțin studiat în Republica Moldova, ultimele studii arată că numărul lucrătoarelor sexuale ar fi de aproximativ 15800 de persoane. Majoritatea acestora activează în orașele mari, mai ales la Chișinău și Bălți. În aceste date nu au fost incluși bărbații care practică sexul cu alți bărbați și nici persoanele transgender care prestează servicii sexuale. Date statistice despre aceste categorii nu sunt din cauza opacității acestor grupuri.

”Noi de mute ori vedem doar vârful problemei. Nu toate cazurile se înregistrează și nu toate datele se raportează”, afirmă Eugenia Berzan, analistă de programe de sănătate sexuală și reproductivă UNFPA.

Experții atenționează că informațiile sunt cu o marjă mare de eroare din cauză că numărătoarea se face în baza auto raportării, iar aceasta oferă date eronate despre fenomen. „Au fost ani cu cifre foarte mari, spre exemplu în anul 2013, pe urmă au scăzut. Am avut și ani cu un număr mic, dar programele de intervenție au acoperit în anii următori foarte mulți beneficiari”, concretizează Tatiana Cotelnic-Harea.

Opt din zece cazuri de HIV sunt transmise pe cale sexuală

Faptul că astăzi nimeni nu cunoaște amploarea fenomenului atrage mari probleme asupra abordării, dar și a strategiilor de intervenție din partea statului și a societății. Cele mai multe necunoscute rămân la nivelul infecțiilor cu maladii sexual transmisibile și mai ales cu HIV. Potrivit Svetlanei Plămădeală, manageră UNAIDS-Moldova, vulnerabilitatea transmiterii infecției HIV în cadrul grupului lucrătoarelor sexuale este de 30 de ori mai mare în comparație cu populație generală. O rată mare de infectare rămâne și la nivelul utilizatorilor de droguri injectabile, dar și a bărbaților care practică sexul cu alți bărbați. Se întâmplă asta din cauză lipsei mijloacelor de protecție cum ar fi prezervativele sau seringile de unică folosință. Datele îi fac pe experți să vorbească despre o infecție concentrată mai mult în aceste categorii de populație.

„Povara HIV în rândurile lucrătoarelor sexuale este de 2,7%. Noi vorbim tot mai mult despre o fază avansată care trece încet de la grupurile cu risc sporit de infectare către populația generală. Astăzi cu 0,3% din populație suntem încă departe de o epidemie generalizată, dar ne îndreptăm spre asta. Printre categoriile cu risc sporit de infectare sunt utilizatorii de droguri injectabile (11,4%), lucrătoarele sexului comercial (2,7%) și bărbații care practică sexul cu alți bărbați (în jur de 11 la sută)”, a concretizat Svetlana Plămădeală.

Potrivit ei, HIV în Republica Moldova se transmite mai mult pe cale heterosexuală datorită unor populații punte, cum ar fi clienții serviciilor sexuale și partenerii sexuali multipli. Calea heterosexuală reprezintă acum aproximativ 80 la sută din cazurile noi de infectare cu HIV, date diametral opuse cu cele de la începutul anilor 2000 când virusul se transmitea preponderent în rândurile consumatorilor de droguri injectabile.

Svetlana Plămădeală atrage atenția că vulnerabilitatea lucrătoarelor sexuale în fața provocărilor legate de protecția sănătății este foarte mare în comparație cu populația generală. Asta se întâmplă din cauza că ele sunt puțin reprezentate la nivel de societate, iar stigma și prejudecățile le țin departe de luarea unor decizii în interesul lor.

„Dreptul la sănătate este încălcat fiecărui al doilea cetățean din Republica Moldov. Acest lucru este mai grav în grupurile defavorizate. Instituțiile medicale nu sunt prietenoase în general, dar mai cu seamă celor din categoriile defavorizate. Ele se tem să nu fie  blamate de medici dacă vor solicita anumite servicii mai des, cum ar fi testele la boli cu transmitere sexuală. Plus la asta, majoritatea lucrătoarelor sexuale nu sunt asigurate medical”, a menționat managera UNAIDS-Moldova.

Două soluții pentru o problemă

Experții afirmă că una din soluții pentru depășirea problemelor fenomenului serviciilor sexuale ar fi legalizarea acestora. Asta înseamnă decriminalizarea și oferirea alternativelor pentru femeile care practică aceste servicii. Majoritatea lor sunt de acord să plătească o taxă în loc de amenzi și mită organelor de drept. Până la o soluție tranșantă în acest sens, societatea trebuie să parcurgă un drum lung care poate începe cu un proces de conștientizare și formare a unei comunități a femeilor care prestează servicii sexuale.

Eugenia Berzan, analistă de programe de sănătate sexuală și reproductivă UNFPA, spune că acum este nevoie ca aceste persoane să iasă din umbră pentru a beneficia de mai multă asistență și să acceseze serviciile de asistență juridică, socială, medicală și de educație.

Legalizarea ar trebuie să ducă la prestarea serviciilor sexuale într-un cadru sigur în care persoanele nu pot fi expuse fenomenului de violență. Ele s-ar identifica ca parte a unei comunități, să își cunoască drepturile, să știe să negocieze cu clienții pentru utilizarea prezervativelor, accesul la serviciile medicale organizate și servicii sociale. În urma acestei identificări ca membre ale unei comunități, aceasta le va permite să facă parte din dialogul social. Astăzi această categorie nu se autoidentifică și lipsește de la masa de dialog pentru că nu recunoaște faptul că sunt membre ale acestui grup”, este de părere Eugenia Berzan.

Ea a pus accent pe activitatea organizațiilor neguvernamentale care pot acționa în medii unde nu se regăsesc serviciile statului pentru ca beneficiarele să devină mai independente și responsabile.

Experiența unor state europene privind măsurile de protecție a lucrătoarelor sexuale nu este una generală. Unele state au mers pe legalizarea serviciilor sexuale, în timp ce altele au pus accentul pe pedepsirea celor care procură astfel de servicii.

La doi ani de la introducerea pedepsei pentru clienții lucrătoarelor sexuale, Franța s-a confruntat cu creșterea vulnerabilității și prestatoarelor de servicii sexuale odată cu înrăutățirea situației lor sociale. Parisul ia în calcul acum decriminalizarea totală a fenomenului, cu excepția circumstanțelor agravante.

Cu o experiență similară se confruntă și Suedia, țară care a introdus printre primele penalizarea celor care procură servicii sexuale. Asta nu a adus rezultatele scontate și acum autoritățile vor să acorde un pachet mai atractiv cu servicii economice, educative și sociale pentru a convinge femeile să renunțe la prestarea serviciilor sexuale.

„Este foarte important ca în dialogurile la nivel tehnic sau de decizie să fie reprezentante ale acestor grupuri. Doar în acest context putem să spunem că se iau în calcul și vocile acestor persoane”, a spus Berzan.

Pentru a găsi o soluție la problemele cu care se confruntă lucrătoarele sexuale Comitetul privind eliminarea discriminării față de femei, organism parte al ONU, a venit cu două recomandări în adresa Republicii Moldova. Prima ține de decriminalizarea fenomenului și eliminarea pedepsei din Codul Contravențional, iar cea de-a doua face trimitere la elaborarea unei strategii care să ducă la reducerea stigmei și discriminării acestei categorii de persoane.

http://www.sanatateinfo.md/News/Item/11361

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.