<!--:ro-->Femeia şi HIV – atenţie sporită!<!--:-->

Femeia şi HIV – atenţie sporită!

Femeile constituie mai mult de 20% din numărul consumatorilor de droguri injectabile din ţările Europei de Est şi Asiei Centrale. Comunitatea europeană atenţionează asupra creşterii numărului de femei tinere consumatoare de droguri, asupra diferenţelor de consum în dependenţă de tipul de drog, dar şi asupra creşterii numărului de cazuri noi de infectare cu HIV în mediul lor. Un număr tot mai mare de femei dependente de droguri necesită servicii de reducere a riscurilor, din acest motiv devine actuală întrebarea cu privire la importanţa adaptării programelor de reducere a riscurilor particularităţilor beneficiarelor femei.

Vulnerabilitatea, riscurile şi necesităţile femeilor consumatoare de droguri diferă de cele ale bărbaţilor şi sunt strîns legate de contextul socio-cultural.

Catalizată de conştientizarea importanţei celor menţionate mai sus şi pentru Republica Moldova, Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN)   implementează la nivel național proiectul Rețelei Euroasiatice de Reducere a Riscurilor „Fortificarea răspunsului organizațiilor neguvernamentale la nevoile în creştere ale femeilor utilizatoare de droguri”, finanțat de Uniunea Europeană.

Activitățile proiectului reprezintă eforturi constante, depuse pentru a fortifica capacitățile Programelor de Reducere a Riscurilor în abordarea necesităților specifice ale femeilor consumatoare de droguri, precum și provocărilor existente în asigurarea accesului la servicii de prevenire HIV, tratament și îngrijire. În luna august-septembrie, UORN a organizat 3 ședințe de instruire pentru personalul Programelor de Reducere a Riscurilor din Bălți și Chișinău din cadrul Asociațiilor: „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți,  „Reforme Medicale” și „Pentru Prezent și Viitor”.

Activități similare în cadrul proiectului nominalizat se desfășoară și în Azerbaijan, Belarus, Georgia, Rusia și Ukraina.

Pentru informaţii suplimentare nu ezitaţi să contactați persoana resursă, Ala Iaţco, preşedinte UORN la adresa electronică: protineret@yahoo.com

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.