Femeile consumatoare de droguri din Chişinău şi Bălți au beneficiat de asistență medicală calificată și gratuită

Drept  rezultat  al  eforturilor  depuse  în  mod  continuu  pentru  a  găsi  un  răspuns adecvat nevoilor femeilor consumatoare de droguri, precum și provocărilor existente în  asigurarea   accesului  la serviciile  de  reducere  a  riscurilor  ca  posibilitate  de prevenire  HIV,  tratament  și  îngrijire, la finele  anului 2013  68 femei  consumatoare de droguri injectabile din cadrul programelor de reducere a riscurilor din municipiile Bălți şi Chişinău au beneficiat de serviciile calificate și gratuite ale medicilor ginecolog,  otolaringolog, agio-chirurg şi servicii de ultrasonografie.

Acest lucru a fost posibil datorită proiectului „Fortificarea răspunsului organizațiilor  neguvernamentale  la  nevoile  în creştere ale femeilor utilizatoare de droguri” implementat de către Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor (UORN)  și finanțat de Rețeaua Euroasiatică de Reducere a Riscurilor (EHRN).

Serviciile oferite femeilor consumatoare de droguri injectabile, beneficiare ale programelor de reducere a riscurilor au constat nu doar în consultarea specialiştilor şi stabilirea diagnostitului, dar şi în procurarea tratamentelor,    conform prescripțiilor  medicilor pentru 28 de femei, dintre care 15 necesitau tratament urgent. Tratamentul oferit pentru aceste persoane a costat în mediu 500 lei de persoană și a fost achitat grație proiectului menționat. Este important de menționat faptul că datorită acestei iniţiatine au fost diagnosticate două cazuri complicate de cancer de col uterin și readresate la serviciul oncologic.

În cadrul unei întâlniri ulterioare organizate de către UORN cu beneficiarele acestor servicii medicale, a fost evidențiată importanţa diagnosticării oportune  a diverselor maladii cu aplicarea tratamentului corespunzător fiind solicitate servicii similare și în continuare. La fel, femeile consumatoare de droguri, beneficiare ale programelor de reducere a riscurilor implementate de Asociaţiile „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi, „Pentru prezent şi viitor”, „Reforme medicale”,  și-au exprimat recunoștința și mulțumirea pentru serviciile primite.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.