Funcția de parajurist a devenit ocupație oficială în Republica Moldova

Funcția de parajurist a devenit ocupație oficială în Republica Moldova

Funcția de parajurist a fost inclusă în Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova. Un ordin al ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în acest sens, a fost publicat vineri în monitorul oficial.

Conform Regulamentului de activitate al parajuriștilor, parajuriştii sunt persoanele care se bucură de o înaltă stimă din partea comunităţii locale și au studii juridice incomplete sau studii superioare complete, dar care nu practică activitate de avocat. După o instruire specială, persoana este calificată să acorde asistenţă juridică primară solicitanţilor din contul mijloacelor destinate acordării de asistenţă juridică garantată de stat şi din alte surse neinterzise de lege.

Selectarea parajuriștilor se face de către o comisie creată din reprezentanți ai Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat și ai autorităților publice locale din circumscripția unde va activa persoana.

În Republica Moldova activează în jur de 50 de parajuriști. Potrivit datelor prezentate de Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, în 2016 au fost acordate peste 10 mii de consultații de asistență juridică primară.

Sursa: www.bizlaw.md

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.