Fundaţia Soros-Moldova lansează un nou proiect în domeniul drepturilor omului

Programul de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova anunţă lansarea proiectului „Promovarea educaţiei comunitare şi documentarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului la nivel local, prin abilitarea juridică a para-juriştilor”.

Proiectul are drept obiective 1) crearea mecanismelor de documentare a încălcărilor drepturilor omului în mediul rural prin conectarea para-juriştilor la mecanismele şi serviciile naţionale de protecţie a drepturilor omului şi 2) sporirea gradului de respectare a drepturilor omului la nivel de comunitate prin activităţi de educare şi conştientizare realizate de către para-jurişti.

În prima etapă a proiectului, un grup de experţi va elabora Ghidul drepturilor omului pentru para-jurişti, care va conţine o descriere a celor mai frecvent încălcate drepturi la nivel local, însoţită de prevederile relevante ale legislaţiei în vigoare pentru protecţia drepturilor omului, precum şi de o serie de studii de caz cu potenţiale soluţii, întrebări şi răspunsuri. Ghidul va servi drept instrument de lucru atât în cadrul programului de instruire pentru para-jurişti prevăzut în cadrul proiectului, cât şi în activitatea zilnică a acestora de documentare şi raportare a cazurilor de violare a drepturilor omului la nivel local.

Pentru derularea cu succes a proiectului vor fi încheiate acorduri de parteneriat cu organizaţiile non-guvernamentale şi mecanismele naţionale de protecţie a drepturilor omului. De asemenea, susţinerea din partea mass-mediei va contribui esenţial la realizarea obiectivelor proiectului.

Proiectul a demarat în luna ianuarie 2012 şi va fi implementat pe parcursul a 12 luni în cadrul Programului de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.