În Bălţi au demarat lucrările de construcţie a Centrului de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri

În Bălţi au demarat lucrările de construcţie a Centrului de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri

Cîteva zile în urmă în municipiul Bălţi a fost dat startul lucrărilor de reconstrucţie a Centrului de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri. Centrul este creat în baza blocului unei vechi grădiniţe, oferit Asociaţiei „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi de către Consiliul Municipal Bălţi. Iar lucrările de reparaţie a blocului distrus de anii de nefolosinţă sunt posibile graţie suportului finaciar oferit de către Centrul pentru Politici şi Analiză în Sănătate (Centrul PAS) din resursele grantului Fondului Global pentru combaterea HIV, Tuberculoză şi Malarie, dar şi suportului financiar oferit de UNODC.

Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi (TDV, Bălţi) la 20 noiembrie, 2013 va implini 16 ani de activitate. O buna parte din programele realizate de asociaţie sunt considerate modele de bună practică, în special cele din domeniul prevenirii HIV, reducerea riscurilor şi asistenţa psiho-socială a consumatorilor de droguri injectabile.

Ţinind foarte mult la activităţile desfăşurate şi aspirînd la asigurarea durabilităţii şi continuităţii lor, TDV, Bălţi a solicitat şi obţinut de la Primaria municipiului Bălţi, cu titlu de arendă gratuită, un spaţiu cu suprafata de 300m². Acest spatiu urmează să gazduiască, toate activitatile asociaţiei adresate grupurilor cu risc sporit de infectare cu HIV (dispersate actualmente în mai multe cartiere ale municipiului), iar serviciile urmînd să fie prestate în baza principiului „ghişeul unic”.  În această ordine de idei, acest spaţiu constituie modalitatea, identificată de asociaţie, de a oferi sustenabilitate programelor implementate, dar şi modalitatea de a spori eficienţa intervenţiilor implementate pentru a preveni noi cazuri de infectare cu HIV şi a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor afectate.

În cadrul aceluiaşi spaţiu va fi creat şi un Centru de resurse în domeniul Reducerea Riscurilor, care îşi propune să formeze resurse umane profesioniste  în domeniu şi să consolideze eforturile asociaţiilor obşteşti din domeniu în adoptarea unui raspuns eficient epidemiei HIV în ţară.

Important de menţionat este şi faptul că Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi este unica asociaţie din municipiu, care prestează servicii grupurilor cu risc sporit de infectare cu HIV.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.