În căutarea soluțiilor

În căutarea soluțiilor

Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) continuă vizitele în localitățile în care activează organizații axate pe reducerea riscurilor asociate consumului de droguri injectabile. De data aceasta, sensibile către invitația UORN au fost Centrul „Adolescentul” din Orhei (10 iulie 2012) și Centrul educaţional „Alcoolismul şi Narcomania” din Soroca (11 iulie 2012). Managerii acestor centre, la rîndul lor, au lansat invitații către mai mulți reprezentanți ai instituțiilor cheie din localitate. Astfel, implicate în dialog au fost Administrațiile Publice Locale, Centrele Medicilor de Familie, Spitalele Raionale, Comisariatele de Poliție, care au analizat în comun:

– situaţia curentă cu privire la răspîndirea infecţiei HIV şi consumul de droguri în raion;

– calitatea colaborării APL cu ONG și susținerii eforturilor ONG în domeniul prevenirii HIV, suport şi îngrijiri pentru persoanele care trăiesc cu HIV:

– Programul raional de prevenire şi control HIV/SIDA şi a importanţa implicării multisectoriale în implementarea programului;

– eforturile naţionale şi locale în implementarea programelor de reducere a riscurilor și aspectele cooperării ONG și APL, realizările şi perspetivele;

– posibilitățile de a îmbunătăţi colaborărea intersectorială în domeniul HIV/SIDA şi posibilităţile APL de a contribui din resursele bugetare locale la implementarea programelor ONG.

Vitalie Colun, Primarul de Orheia remarcat că, va contribui, în măsura posibilităților, la susținerea Programului de Reducere a Riscurilor implementat în Orhei. Deşi este prematur de a discuta despre susţinerea financiară a unor servicii specific (ex. procurarea seringilor), ceea ce poate face, cu certitudine Primăria, este acordarea unui local, achitarea serviciilor comunale, editarea materialelor informaționale. Dnul primar a apreciat eforturile depuse de către colaboratorii  Centrului „Adolescentul” în a găsi soluții de implicare în activități necesare persoanelor din grupul cu risc sporit de infectare și a sugerat ca astfel de întruniri să fie organizate și în alte localități ale raionului.

Dnul Vladimir Nicuţa, vice­preşedintele Consiliului Raional Sorocaa accentuat importanța abordării multiaspectuale a subiectelor legate de prevenirea HIV, date fiind problemele complexe legate de răspîndirea infecției. Anume din aceste considerente activitățile prevăzute în Programul raional de prevenire şi control HIV/SIDA în Soroca sunt desfăşurate în colaborare cu ONG şi instituţiile medicale.

Etapa imediat următoare acestor întruniri ține de semnarea memorandumurilor de colaborare dintre APL și organizațiile implementatoare de Programe de Reducere a Riscurilor din ambele localități și, grație implicării active a dnului Grabciuc Mihail, viceprimar Primăria Soroca, va fi soluționată problema localului necesar pentru activitatea Centrului educaţional „Alcoolismul şi Narcomania”.

Activități realizate în cadrul proiectului „Sporirea durabilităţii şi vizibilităţii Programelor de Reducere a Riscurilor implementate în RM”, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.