[:ro]În premieră, consumatorii de droguri din Republica Moldova au acces la preparatul ce salvează vieți[:]

[:ro]

Problema supradozelor în rezultatul consumului de droguri este una actuală pentru Republica Moldova. Chiar dacă statistica oficială ne indică asupra unor cazuri unice, realitatea în domeniul drogurilor este alta, marcată de decese a zeci de persoane anual în rezultatul supradozelor,  inlusiv a celor de vîrstă tînără. Programele de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile dețin în acest sens dovezi și pe parcursul unui an de zile au pledat pentru necesitatea implementării activităților de prevenire a supradozelor în mediul consumatorilor de droguri prin oferirea accesului la preparatul medical Naloxonă, care constituie un antidot în cazul supradozelor produse de substanțele opiacee. În rezultatul muncii depuse în comun cu colegii din sectorul neguvernamental, colaborării intense cu Dispensarul Republican de Narcologie la începutul anului 2016 acest deziderat a fost realizat prin inițierea activităților în mun. Bălți

IMG_2365

Astfel, la data de 14 ianuarie 2015, anul curent, a avut loc prima instruire a clienților Programelor de Reducerea Riscului, din șirul celor preconizate pentru anul 2016, în acordarea primului ajutor în cazul supradozelor cu opioide și utilizarea corectă în acest caz a nalaxonei. Această activitate este prima inițiativă de acest gen în Republica Moldova ce implică nu doar instruirea clienților, dar și oferirea naloxonei pentru administrare în caz de urgență.

În cadrul activității specialiștii TDV Bălți și ai serviciului narcologic din mun. Bălți  în comun cu participanții au  identificat efectele pe care le au drogurile asupra organismului omului și cauzele supradozării, la fel, participanții au învățat cum pot să recunoască și să diferențieze supradoza cu opioide sau stimulente în funcție de simptome.

IMG_2350

Un alt obiectiv al instruirii a fost de a forma la participanți deprinderi corecte de acordare a primului ajutor medical în caz de supradoză. Inițial participanții au oferit exemple concrete din viața personală și modul cum de obicei procedează în asemenea cazuri, după care au primit instrucțiunile corecte privind acordarea primului ajutor medical în caz de supradoze. Mai mult ca atît, participanții la seminar au avut parte și de o sesiune de exerciții practice, unde fiecare a antrenat:

  • Cum să plaseze corect o persoană în cazul cînd o găsește inconștientă;
  • Cum să acorde primul ajutor medical pînă la sosirea ambulanței: respirația artificială și masajul indirect al inimii;
  • Cum să administreze corect nalaxona în cazul supradozei cu opioide;

Beneficiarii Programelor de Reducerea Riscurilor care au participat la cestă instruire la final au realizat un test de evaluare, în baza căruia, fiecare a primit ulterior nalaxona.

Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Prevenirea HIV/SIDA și ITS în rîndul consumatorilor de drog injectabile din  Bălți, Ungheni și Fălești în baza Strategiei Reducerea Riscurilor”, finanțat de Fundația Soros-Moldova din resursele  GFATM.

Sursa: tdvbalti.md

[:]
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.