În România este epidemie de HIV, interviu cu directorul Rețelei Române de Reducere a Riscurilor

În România este epidemie de HIV, interviu cu directorul Rețelei Române de Reducere a Riscurilor

În 2009 au fost distribuite 1 730 776 seringi la 9 417 persoane consumatoare de droguri injectabile, în 2011 aproape 900 000 de seringi la 9 000 de persoane, iar în 2012, 1 072 154 seringi la 4 362 persoane.

19 000 de consumatori de droguri au rămas de la 30 iunie fără servicii de reducere a riscurilor, esențiale în prevenirea infectării cu HIV sau hepatita B și C, conform unui comunicat de presă ARAS emis săptămâna trecută. Schimbarea vine în condițiile în care din 2010 și până în prezent numărul infectaților cu HIV a crescut de 13 ori. „Dacă trendul se menține, vorbim de o epidemie de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectate”, mi-a spus Iulian Petre, director al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) pe 1 iulie, când 50 de ONG-ști și foști sau actuali consumatori de droguri au protestat în piața Revoluției. Au strigat: „Vrem metadonă!”, „Vrem seringi!” și “Servicii, nu promisiuni!”.

Toată chestia asta se întâmplă pentru că nu mai sunt bani care să susțină programele de siringi, până în 2010 finanțate din fonduri internaționale. De atunci, singurele finanțări au venit de la Agenția Națională Antidrog (ANA) care a oferit în ultimii doi ani la două ONG-uri 942 000 de siringi și de la programele de reintegrare socio-profesională a consumatorilor, în cadrul cărora au fost introduse și schimburile de siringi. Sorin Oprea, chestor de Poliție în cadrul Agenției Naționale Antidrog, mi-a explicat: „Situaţia este o problemă de sănătate, ordine şi siguranţă publică, deoarece infecţia cu HIV se poate răspândi rapid şi la alte categorii de populaţie aflate în zone de risc, cum ar fi: persoane care practică sexul comercial sau cele care practică sexul cu persoane de acelaşi gen, precum şi la prietenii sau rudele apropiate persoanelor infectate.”

Schimbul de siringi costă 500 de euro pe an de consumator, cu toate cheltuielile incluse, iar tratamentul costă între 1 500 și 2 500 de euro anual, mult mai puțin decât tratamentul pentru HIV de 6 000 de euro pe an. L-am întrebat pe Vian, un consumator de 40 de ani aflat la protest, ce va face în această privință și mi-a spus: „Sunt pe metadonă, dependent de tratament. Ce să fac, să dau în cap, să tâlhăresc ca să fac cinci milioane?” Flori, o consumatoare de heroină, a tranșat: „Ne-au lăsat pe mâna bolilor.”

Rețeaua Română de Reducere a Riscurilor (RHRN) a depus o petiție la Ministerul Sănătății ca să rezolve cu finanțarea, la Ministerului Afacerilor Interne ca să introducă tratamentul substitutiv în aresturile poliţiei şi să grăbească aprobarea Programului național de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri și la ministerului Muncii ca să găsească noi modalități de înregistrare a consumatorilor de droguri și a celor care practică sexul comercial, care să le protejeze identitatea.

Informație detaliată la link-ul: http://www.vice.com/ro/read/in-romania-este-epidemie-de-hiv

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.