Infecţia HIV/SIDA atacă raionul Basarabeasca

infectia-hiv-sida-ataca-raionul-basarabeascaRaionul Basarabeasca, după populaţie, este cel mai mic în Republica Moldova, aici locuind mai puţin de 30 mii de oameni. În schimb, el este printre lideri după numărul de bolnavi de sindromul imunodeficienţei achiziţionate, scrie Gazeta de Sud.

Potrivit lui Ştefan Surdu, medic-şef al Centrului de sănătate publică din localitate, primele cazuri de HIV/SIDA au fost înregistrate aici acum zece ani. De atunci şi până în prezent, maladia s-a extins într-un ritm îngrijorător. În raion fiind în total înregistrate 47 de cazuri, dintre care cinci au fost letale.

Astfel, dacă, în 2009, medicii au înregistrat cinci persoane infectate, în 2010 – trei, în anul precedent au fost înregistrate tocmai opt bolnavi. Tot în 2011 a fost atestat decesul unei persoane purtătoare al acestui virus.

În opinia specialistului, cauzele principale ale creşterii cazurilor de infectare cu HIV sunt: ignorarea măsurilor de protecţie; situaţia economică precară a multor familii; lipsa de dorinţă a persoanelor de a se adresa la serviciile de consiliere şi de testare voluntară pentru a trece controlul la virusul HIV.

Conform datelor Centrului de sănătate publică din raionul Basarabeasca, de sindromul imunodeficienţei dobândite suferă în mod special tineri şi tinere cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.