Introducere în tratamentul HIV

Introducere în tratamentul HIV

Această secţiune oferă o revizuire a chestiunilor legate de HIV şi tratamentul SIDA, urmată de secţiuni legate de începerea tratamentului şi continuarea tratamentului.


Ce este tratamentul antiretroviral HIV?

Acesta este principalul tip de tratamentul pentru HIV şi SIDA. Nu este un leac, dar poate ajută oamenii să nu se îmbolnăvească de-a lungul multor ani. Tratamentul constă din medicamente care trebuie administrate în fiecare zi pe parcursul restului vieţii. Pentru a înţelege mai multe despre tratament, citiţi unele cunoştinţe generale despre HIV şi SIDA.

Tratamentul antiretroviral pentru infecţia HIV constă din medicamente care luptă împotriva infecţiei HIV prin încetinirea replicării HIV în organism. Medicamentele sunt deseori numite ca:

  • antiretrovirale
  • medicamente anti-HIV
  • medicamente antivirale HIV

Ce este terapia combinată, ce este HAART?

Pentru ca tratamentul antiretroviral să fie eficient pe o perioadă lungă de timp, s-a constatat că este nevoie de a lua mai mult de un singur medicament antiretroviral. De aici vine denumirea de Terapie Combinată. Termenul de HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy, în traducere terapia antiretrovirală înalt activă) este utilizat pentru a descrie o combinaţie de trei sau mai multe medicamente anti-HIV.

Cînd HIV se replică (face o copie proprie), deseori face greşeli. Aceasta înseamnă că în orice persoană infectată, sunt mai multe tulpini de virus. Ocazional, se produce o nouă tulpină care poate deveni rezistentă la efectele unui medicament antiretroviral. Dacă persoana nu administrează concomitent şi un alt tip de medicament, atunci tulpina rezistentă se poate replica rapid şi beneficiile tratamentului sunt diminuate.

Administrarea a două sau mai multe antiretrovirale concomitent reduce semnificativ rata la care se dezvoltă rezistenţa.


Grupurile de medicamente antiretrovirale

Există patru grupuri de medicamente anti-HIV. Fiecare din aceste grupuri atacă HIV în mod diferit.

Inhibitori Nucleozidici / Nucleotidici ai Revers Transcriptazei

Primul grup de medicamente antiretrovirale sunt Inhibitorii Nucleozidici / Nucleotidici ai Revers Transcriptazei (NRTI, din engleză Nucleoside/Nucleotide Reverse Transcriptase Inhibitors). Acestea au fost primele medicamente disponibile pentru tratamentul infecţiei HIV în 1987. NRTI (cunoscute sub denumirea de analogi ai nucleozidelor) interferează cu acţiunea enzimei HIV numită revers transcriptază, sau transcriptaza inversă, de care are nevoie virusul pentru a face noi copii proprii. NRTI sunt uneori numite drept „pilonul” terapiei combinate întrucît majoritatea regimurilor conţin cel puţin două medicamente din acest grup.

Inhibitori Non-Nucleozidici ai Revers Transcriptazei

Al doilea grup de medicamente antiretrovirale sunt Inhibitorii Non-Nucleozidici ai Revers Transcriptazei (NNRTI, din engleză Non-Nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitors), care au început să fie aprobate în 1997. Ca şi analogii nucleozidelor, NNRTI (cunoscute sub denumirea de non-nucleozide) stopează replicarea HIV în interiorul celulelor prin inhibarea enzimei transcriptaza inversă.

Inhibitori ai proteazei

Al treilea tip de antiretrovirale este grupul inhibitorilor ai proteazei (IP). Primul inhibitor al proteazei a fost aprobat în 1995. Inhibitorii de protează, după cum sugerează şi denumirea, inhibă proteaza, care este o altă enzimă implicată în procesul de replicare HIV.

Inhibitori ai enzimei de fuziune sau intrare

Al treilea grup de antiretrovirale este compus din inhibitori ai enzimei de intrare, inclusiv inhibitori de fuziune. Unul din aceste medicamente – numit deseori T-20 – a fost licenţiat în unele ţări începînd cu 2003, însă doar pentru utilizarea de către persoane care au încercat deja alte tratamente. Inhibitorii de fuziune T-20 diferă de alte antiretrovirale prin aceea că trebuie injectaţi (în caz contrar ar fi digeraţi în stomac). Inhibitorii de intrare previn intrarea virusului HIV în celulele umane.


Din ce constă de obicei combinaţia de medicamente?

Terapia antiretrovirală înalt activă constă dintr-o combinaţie de trei sau mai multe medicamente. Cea mai răspândită combinaţie prescrisă celor care încep tratamentul constă din două NRTI combinate cu o NNRTI sau inhibitor de protează. Ritonavir (în doze mici) este medicamentul cel mai des utilizat la lansarea unui inhibitor de protează. Un exemplu de combinaţie ar fi două NRTI zidovudina şi lamivudina combinate cu NNRTI efavirenz.


Şi dacă HAART nu este disponibil?

Cînd sistemul imun al unei persoane este afectat de HIV, se dezvoltă anumite infecţii sau tumori pe care organismul sănătos le combate destul de uşor. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de infecţii oportuniste. Tratamentul infecţiilor oportuniste este de obicei oferit atunci cînd nu sunt disponibile antiretroviralele, sau cînd medicamentele antiretrovirale nu mai sunt eficiente întrucît tulpina HIV a devenit rezistentă la acestea.


Tratmentul ARV este disponibil şi în Moldova?

Tratamentul ARV este disponibil în Moldova pentru toate PHIV eligibile prin intermediul unui program naţional finanţat de către GFATM-WB. În octombrie 2006, peste 320 pacienţi erau înrolaţi în ART în Moldova din întreaga ţară. Tratamentul ARV, inclusiv pentru femeile HIV pozitive şi copii lor, este oferit gratis la secţia ARV de la Dispensarul Dermato-Venerologic Republican.


Mai multe informaţii

Alegerea timpului de începere a tratamentului antiretroviral HIV este o decizie foarte importantă. Odată ce tratamentul a început, acesta trebuie continuat de-a lungul restului vieţii, în ciuda efectelor secundare sau altor provocări. La începerea tratamentului trebuie luaţi în consideraţie mulţi factori, inclusiv rezultatele unui număr de teste clinice. Aceste aspecte sunt tratate în următoarea secţiunea legată de iniţierea tratamentului HIV.


Notă: Aceste informaţii sunt preluate de la AVERT.org şi adaptate pentru a releva particularităţile legate de Moldova. Traducerea a fost efectuată de către UNAIDS Moldova, şi editată de către Biroul OMS Moldova. Pentru mai multe detalii, ilustraţii, informaţii mai recente şi surse primare, vă rugăm să vizitaţi pagina web AVERT.org (în limba engleză).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.