La Vilnius sa desfăşurat cea de-a 23-ea Conferinţă Internaţională privind Reducerea Riscurilor

La Vilnius sa desfăşurat cea de-a 23-ea Conferinţă Internaţională privind Reducerea Riscurilor

Peste 800 de persoane (factori politici, medici, savanţi, reprezentanţi ai structurilor guvernamentale, neguvernamentale şi internaţionale, activişti în domeniul reducerea riscurilor, savanţi etc.) au participatîn perioada 9 -12 iunie 2013 la Vilnius (Lituania), la cea de-a 23-ea Conferinţă Internaţională privind Reducerea Riscurilor cu tematica: „Rolul şi importanţa serviciilor de reducere a riscurilor”.

Evenimentul și-a propune să atragă atenţia asupra necesităţii de a oferi suficient suport politic şi financiar pentru asigurarea unui control eficient epidemiei HIV, cauzată de consumul drogurilor injectabile în diferite ţări ale lumii, precum şi pentru abordarea bazelor etice ale filozofiei „reducerea riscurilor”.

Conferinţa sa focusat în special pe situaţia din regiunea Eurasia (Europa de Est, Europa Centrală şi Asia Centrală), unde locuiesc peste 3,7 milioane utilizatori de droguri injectabile (UDI) sau o pătrime din numărul UDI din lume. Consumul de droguri injectabile are un rol esenţial în creşterea epidemiei HIV în majoritatea ţărilor din regiunea Eurasiei, unde, conform estimărilor,  se înregistrează un milion de persoane infectate cu HIV. De asemenea, în această regiune, este destul de înalt nivelul de răspîndire a hepatitei C printre persoanele care îşi injectează droguri, precum şi riscul utilizării supradozelor, principala cauză de deces în rîndul consumatorilor de droguri în multe ţări din Europa de Est şi Asia Centrală.

Conferinţa privind Reducerea Riscurilor 2013 a abordat aspectele cheie, care afectează regiunea Eurasia, inclusiv retragerea donatorilor, lipsa bugetelor naţionale pentru susţinerea activităţilor de reducere a riscurilor, impactul legilor represive şi numeroasele cazuri de încălcare a drepturilor omului, care se atestă în prezent în ţările din Eurasia.

Din partea Republicii Moldova la această conferinţă participă o echipă formată din reprezentanţi ai Departamentului Instituţii Penitenciare (Ministerul Justiţiei), Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile (Ministerul Sănătăţii), Fundaţiei Soros-Moldova, Uniunii pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.