Lansarea serviciului de consiliere şi testare la HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare

Lansarea serviciului de consiliere şi testare la HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare

La 12 noiembrie anul curent Asociația Obștească “Tinerii pentru Dreptul la Viață” filiala Bălți a primit un lot de 475 de teste rapide din probe de salivă de la Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile pentru investigarea consumatorilor de droguri şi lucrătorilor sexuali, beneficiari ai programului de reducere a riscurilor, implementat de Asociaţie.

Testarea rapidă din probe de salivă este o metodă calitativă, de unica folosință, care detectează anticorpii anti-HIV din probe de salivă, cu precizia unui laborator, in 20 de minute, la locul ingrijirii pacientului. Această metodă de diagnosticare are un șir de priorități:
– este ideală pentru testarea pacientilor atât in unitățile medicale, cât si in cele non-medicale;
– permite testarea pacienților în mediu non-traditional: programe outreach, centre de testare mobile, etc;
– oferă pacienților o alternativa extrem de precisa fără a fi nevoie de recoltarea unei probe de sânge sau de utilizarea acelor, fără durere;

Testarea rapidă HIV din probe de salivă va fi efectuată în 3 locuri specializate din oraș, unde există incăperi separate, cu condiții de confort, discreție și confidențialitate, dotate cu mobilierul și echipamentul necesar desfășurării consilierii și testării. Testarea va fi efectuată de câte un specialist instruit în domeniul consilierii și testării la HIV cu utilizarea testelor rapide pe saliva.

Ala Iațco, președinta Asocoației Obștești “Tinerii pentru Dreptul la Viață”, filiala Bălți menționează că “testarea rapidă la HIV din probe de salivă înseamnă un numar mai mare de oameni testați, mai multi pacienti depistati HIV, indrumați către unitățile medicale de specialitate și mai putini oameni expuși la infecția cu HIV”.

Extinderea accesului la testarea HIV și micșorarea numărului persoanelor care nu-și cunosc statutul HIV este una din sarcinile de bază ale Asociației Obștești “Tinerii pentru Dreptul la Viață” filiala Bălți.

Date de contact:
Tel/fax: 373 231 61472
E-mail: protineret@yahoo.comsecretariat.uniune@yahoo.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.