Limitați în tratamentul care le poate salva viața

Limitați în tratamentul care le poate salva viața

Autor: Viorica Obreja  

Pe lângă faptul că sunt discriminați de societate, consumatorii de droguri spun că au acces limitat la tratamentul care i-ar putea salva de dependența de narcotice. Motivul – în țara noastră nu se găsește niciun medicament alternativ la medatonă – preparatul care substituie drogurile și care ajută persoanele dependente de stupefiante să suporte mai ușor durerea cauzată de lipsa lor în organism.

Consumatorii de droguri din Moldova au acces la terapie de substituție cu medatonă deja de mai mulți ani. Asta datorită Fondului Global, organizație care de la începutul anilor 2000 alocă resurse financiare mai multor țări din Europa de Est și Asia Centrală, inclusiv țării noastre, pentru implementarea programelor naționale destinate consumatorilor de droguri, persoanelor HIV-pozitive și bolnavilor de TB. Metadona însă nu este singurul preparat care poate substitui narcoticele. Pe lângă aceasta mai există alte câteva medicamente cu aceiași acțiune, printre care și  Buprenorfin. În unele țări, pe lângă metadonă, este disponibil și acest preparat, iar comunitatea consumatorilor de droguri din Moldova spune că și în țara noastră ar trebui să existe această practică.

„Persoanele dependente de droguri care vor să renunțe la acest viciu trebuie să aibă posibilitatea de a alege, pentru că Metadona are uneori reacții adverse, iar unii consumatori nu o pot suporta. Buprenorfinul, de exemplu, este și mai ușor de consumat, pentru că e sub formă de pastilă, pe când metadona e lichidă. E mai greu să o iei la serviciu, de exemplu, și să o consumi”, afirmă Vitalie Rabinciuc, de la organizația „Tinerii pentru Dreptul la Viață”.

Terapie de substituție cu metadonă, dar și cu Buprenorfin există în mai multe state din vecinătate, care de asemenea primesc ajutor financiar de la organizațiile internaționale din domeniu. Printre ele se numără și România, și Ucraina. Acolo, consumatorii de droguri care vor să se trateze de dependența de stupefiante pot alege preparatul pe care organismul lor îl asimilează cel mai bine și care generează mai puține reacții adverse.

„Cumpărarea acestui preparat nu necesită costuri suplimentare. El poate fi procurat din banii destinați pentru metadonă – jumătate de sumă pentru metadonă, iar cealaltă – pentru Buprenorfin”, a adăugat Rabinciuc.

De cealaltă parte, specialiștii în domeniu spun că nu există vreo diferență între metadonă și Buprenorfin legate de reacțiile adverse. Moldova alege însă varianta lichidă a metadonei dintr-un motiv rezonabil, spune Mihai Oprea, director la Dispensarul Republican de Narcologie.

„Avem metadonă suficientă, nimeni nu stă în rând. Da, ea este lichidă, e greu să o consumi oriunde, cum s-ar putea cu Buprenorfinul, dar noi anume varianta lichidă am ales. Așa e mai ușor să verifici că este consumată anume cu scop profilactic. Buprenorfinul, de exemplu, e pastilă și nu poți fi sigur că e consumat, pacienții îl mai țin sub limbă, dar și poate ajunge pe piața neagră”, a precizat Mihai Oprea pentru Sănătate INFO.

Medicul afirmă că Buprenorfinul a fost disponibil în Moldova în anul 2002, într-o cantitate mică. Atunci însă acesta nu a fost acceptat de unii consumatori de droguri. „În toate țările metadona este preparatul de bază în terapia de substituție, așa e și la noi”, a mai adăugat Oprea.

Experții din domeniu spun însă că tratamentul alternativ întotdeauna este binevenit, inclusiv cel de substituție, acesta fiind recomandat de către organizațiile internaționale din domeniul sănătății.

„Desigur că este mai bine atunci când pacientul are mai multe opțiuni. Tratamentul pentru orice boală trebuie să aibă o alternativă, inclusiv cel de substituție, care la noi este exclusivist. La noi s-a ales metadonă lichidă pentru că așa e mai ușor să monitorizezi dacă consumatorul o ia. Există și metadonă sub formă de pastile, doar că pacientul trebuie să ia un pumn de pastile pentru a consuma cantitatea necesară lui. Buprenorfinul tot este sub formă de pastilă, doar că e mai concentrat, așa că poate fi luat în cantități mai mici, de aceea poate fi eliberat la domiciliu mult mai ușor. Însă, ca acest preparat să fie accesibil și în Moldova trebuie făcute o mulțime de modificări legislative”, explică pentru Sănătate INFO Liliana Caraulan, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS).

Ultimele date arată că în Republica Moldova trăiesc peste 30 de mii de oameni care consumă droguri injectabile. Dintre aceștia, aproximativ 11 mii sunt din regiunea transnistreană.

Sursa: e-sanatate.md

Un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.