Masa Rotundă „Fortificarea colaborării între ONG şi instituţii medicale şi de sănătate publică în domeniul identificarii timpurii, referirii catre diagnostic si tratament a grupurilor la risc fata de TB”

La data de 29 iulie, 2011 Asociaţia “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, filiala Bălţi cu suportul şi implicarea Secţiei Sănătate a Primăriei Mun. Bălţi a organizat masa rotundă “Fortificarea colaborării între ONG şi instituţii medicale şi de sănătate publică în domeniul identificarii timpurii, referirii catre diagnostic si tratament a grupurilor la risc fata de TB”

La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor medicale şi de sănătate publică din mun. Bălţi (CMF, CSP, Spitalul clinic municipal, Dispensarul pneumologic, centre de sănătate, serviciul narcologic Municipal…), dar si colegi din Asociaţiile Obşteşti “Respiraţia a doua” şi “Speranţa Terrei”.

Contextul mesei rotunde a dezvăluit faptul că utilizatorii de droguri injectabile reprezintă una din categoriile vulnerabile de populaţie vis-à-vis de achiziţionarea TB, iar epidemia HIV, contribuie la răspîndirea TB. Plus la acesta, statutul psihologic şi social al acestei categorii de cetăţeni ai R. Moldova reprezintă o barieră în accesarea serviciilor medicale. În această ordine de idei, fortificarea potenţialul de colaborare între ONG şi instituţiile medicale de stat este absolut necesară. Astfel, rolul programului de reducere a riscurilor implementat în mun. Bălţi este evident la etapa de identificare a cazurilor de TB, referire către diagnostic, dar şi la etapa de asigurare a aderenţei şi menţinerii in tratament.  Asociaţia “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi, în cadrul mesei rotunde, a venit cu propunerea de consolidare a mecanismului de cooperare ONG – instituţii medicale şi de sănătate publică prin iniţierea unor relaţii mai pertinente în domeniul identificării timpurii şi referirii către diagnostic şi tratament a grupurilor la risc. Drept rezultat al mesei rotunde putem considera compromisul participantilor asupra importanţei iniţierii următoarelor acţiuni:

  • Colaborarea în vederea indentificării timpurii a cazurilor de TB în mediul grupurilor la risc;
  • Apropierea serviciilor de diagnostic către grupurile la risc, inclusiv prin intermediul radiografiei mobile şi a colectării de spută;
  • Importanţa stabilirii unui mecanism clar de cooperare ONG – instituţii medicale şi de sănătate publică în domeniul TB, inclusiv în baza unui memorandum de colaborare;
  • Coordonarea eforturilor în desfăşurarea activităţilor profilactice.

La finele evenimentului, dl Batîr Veaceslav, şeful Secţiei Sănătate a Primăriei mun. Bălţi a propus participanţilor reîntîlnirea peste o perioadă de doua săptămîni, în decursul cărora vor fi elaborate propuneri concrete pentru ameliorarea situaţiei la capitolul TB şi cooperare intersectorială în mun. Balti.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.