Modelul de prevenire a HIV printre utilizatorii de droguri injectabile „De la egal la egal” o metodă inovatoare pentru Republica Moldova

Business people working at meeting.În perioada 2-4 decembrie 2013 a avut loc vizita de studiu în o. Odesa și o. Donețk din Ucraina care a fost organizată de către Uniunea de Prevenire HIV și Reducerea Riscurilor, cu suportul financiar al UNODC. Scopul vizitei a fost familiarizarea cu modelul de prevenire a HIV printre utilizatorii de droguri injectabile „De la egal la egal”şi implementarea metodei date în Republica Moldova.

Metoda ”De la egal la egal” este o metodă inovatoare pentru Republica Moldova, care a fost recomandată de către experții internaționali, ca o metodă ce dă rezultate pozitive în identificarea și recrutarea beneficiarilor noi din grupurile cu risc sporit,informarea lor şi ca rezultat, prevenirea de infectare cu HIV.

În cadrul vizitei au participat 9 persoane din diverse organizații care activează în domeniul profilaxiei HIV/SIDA din Republica Moldova – AO ”Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți , AO ”Viața nouă” Chișinău, AO ”Pentru prezent și viitor” Chișinău, AO «Здоровое Будущее», Tiraspol, AO ”Reforme medicale” Chișinău, Fundația Soros-Moldova.

Persoanele din organizațiile menționate au vizitat Organizația “Эра Милосердия” din orașul Odesa și Organizația ”Oберег” din orașul Donețc.

Organizaţiile date activează în domeniul profilaxiei HIV în rândurile utilizatorilor de droguri injectabile și implementează cu succes modelul de prevenire a HIV „De la egal la egal”.

Echipa din Moldova în timp de 3 zile a luat cunoştinţă cu activitatea organizaţiilor sus numite,  a participat la promovarea interviului, a avut posibilitate să comunice cu clienţii proiectului, a luat cunoştinţă cu tot setul de documente şi cu baza de date.

Această vizită va avea un impact pozitiv pentru implementarea ulterioară în Republica Moldova a metodeide prevenire HIV printre utilizatorii de droguri injectabile „De la egal la egal”, deoarece s-au evidențiat prioritățile metodei, riscurile, și oportunitățile posibile de implementare a activităților în prevenirea infecției HIV.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.