Moldova va implementa un nou Plan de acţiuni ANTIDROG

gKJOXcTwp01czVYYCy0LAAPînă la finele lunii decembrie 2013, republica Moldova va avea un nou Plan de acţiuni Antidrog pentru perioada anilor 2014-2016. La elaborarea planului a purces  un grup de lucru format din membri ai Comisiei Naţionale Antidrog, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti, active în domeniul reducerii cererii de droguri şi reducerii riscurilor.

Planul de acţiuni se bazează pe obiectivele Strategiei Naţionale Antidrog pentru anii 2011-2018 şi este un document-cheie al Guvernului care, descrie acţiunile şi măsurile politicii în domeniul drogurilor, cu stabilirea unor responsabilităţi clare pentru toţi actorii implicaţi în activităţile de prevenire şi reprimare a consumului şi/sau traficului ilicit de droguri. Acest document stabileşte priorităţile în abordarea problemei consumului de droguri şi implementarea politicii în domeniul drogurilor pentru perioada respectivă de timp.

Acceptînd faptul că Strategia Naţională Antidrog este un document cheie bine elaborat şi argumentat, asociaţiile obşteşti, constată faptul că ţara are restanţe serioase la implementarea Planului de acţiuni antidrog pentru anii 2011-2013. Din cauza instabilităţii politice din perioada respectivă, acţiunile din plan, în cea mai mare parte a lor, au rămas neimplementate. Pentru a evita aceeaşi soartă pentru planul de acţiuni 2014-2016, asociaţiile obşteşti consideră că e nevoie de o evaluare obiectivă a situaţiei realizării planului precedent, la fel este prioritară fortificarea poziţiei de lider în implementare şi eficientizarea activităţii Secretariatului Comisiei Naţionale Antidrog, dar şi de o mai largă implicare a sectorului neguvernamental din domeniu în cadrul Comisiei Naționale Antidrog.

Necătînd la implicarea sectorului neguvernamental în procesul de elaborare a planului de acţiuni, asociaţiile obşteşti care reprezintă comunitatea consumatorilor de droguri din țară, actualmente nu sunt parte a Comisiei Naţionale Antidrog, iar aportul lor nu este valorificat şi conştientizat. Numeroasele apeluri, de a deveni parte a acestei Comisii rămăn fără răspunsuri şi acţiuni. În calitate de argument pentru o prezență mai numeroasă a asociațiilor obștești, constituie experiența pozitivă a implicării lor în cadrul Consiliului Național de Coordonare a programelor de prevenire și control HIV/SIDA și Tuberculoză.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.