Municipiul Bălți comemorează persoanele decedate de SIDA

Municipiul Bălți comemorează persoanele decedate de SIDA

Comemorarea persoanelor decedate de SIDA în a 3-a duminica a lunii mai a devenit deja tradiție pentru mun. Bălți şi Republica Moldova. La nivel mondial această zi se marchează începînd cu anul 1983. Echipa Asociației “Tinerii pentru Dreptul la Viață“, Bălți vede aceasta zi drept oportunitate de menținere a unui dialog continuu cu comunitatea. Or, an de an, Asociaţia, pe lîngă tradiţionalele acţiuni de informare, organizare a panglicii roşii, aprindere a luminărilor, lansare a baloanelor (activități specifice Zilei Comemorării), atrage atenţia publică spre probleme comunitare de importantă majoră: consumul de drogsuri de către tineri, HIV şi SIDA,  violenţa si discriminare, acces redus la informații şi servicii, etc.

Anul acesta, în perioada 10-15 mai, membrii şi voluntarii Asociaţiei „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi, inclusiv persoane afectare de HIV, vor desfăşura mai multe activităţi adresate locuitorilor municipiului Bălţi, printre care, alături de acțiunile tradiţionale, enumerăm:

–          crearea si difuzarea Spotului video ”Te privește – privește pe fiecare!”

–          organizarea instruirilor in cadrul instituțiilor de învățământ

–          postarea articolelor în presa locală și națională despre experiența de viață a unei persoane HIV infectate

–        masa rotundă “Colaborarea în domeniul asistenței grupurilor cu risc sporit de infectare cu HIV” cu implicarea reprezentanților instituțiilor medicale, sociale și obștești din mun. Bălți

–          organizarea ședinței consiliului consultativ a beneficiarilor programelor de reducere a riscurilor implementate în RM.

Totodată, duminică 15 mai 2016, începând cu ora 18.00 va fi organiza Acțiunea comunitară de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA pe piața centrală a municipiului Bălți (porțiunea de lîngă havuz). La acțiune vor participa tineri chitariști cu melodii în contextul dat, vor fi distribuite materiale informaționale, se vor organiza activități de informare. Acțiunea se va finisa cu aprinderea lumânărilor și lansarea lampioanelor în memoria persoanelor decedate de SIDA.

Este important de menţionat faptul, că la finele anului 2015, cumulativ în mun. Bălți au fost înregistrate 1704 persoane infectate cu HIV, dintre care 1058 sunt în viață. Această infecţie afectează persoane tinere, de vîrstă reproductivă, apte de muncă, menţinînduse la un nivel înalt transmiterea heterosexuală – peste 80%. Prevalenţa HIV în municipiul Bălţi deţine unele din cele mai înalte valori înregistrate în Republica Moldova, în special în mediul grupurilor cu risc sporit de infectare.

Şirul de evenimente sociale consacrate marcării Zilei Mondiale de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA este organizat  de Asociația “Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți în colaborare cu Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor “ATIS” cu suportul Primăriei mun. Bălți şi al Uniunii pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.